Vstupte do světa sladkých pochoutek a objevte naše nejlepší recepty na jahodové zákusky. Jahodová sezóna je tady a my máme pro vás připraveno několik skvělých receptů, které vám umožní využít tuto lahodnou sezónní ovocnou dobrotu. Každý recept je jednoduchý na přípravu a výsledkem je vždy vynikající zákusek, který potěší všechny milovníky jahod.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Obsah
- Jahodový koláč s mascarpone
- Jahodová panna cotta
- Jahodový trifle
- Jahodový koláč s křupavou drobenkou
Jahodový koláč s mascarpone
Prvním receptem v našem seznamu je tento krémový a chutný jahodový koláč s mascarpone. Je to skvělý způsob, jak využít čerstvé jahody a vytvořit zákusek, který je tak lahodný, že ho budete chtít dělat po celý rok.
Suroviny:
- 250 g sušenek na dno
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g mascarpone
- 200 g cukru
- 400 g čerstvých jahod
- 1 balení želatiny
Postup:
Rozdrtit sušenky a smíchat je s rozpuštěným máslem. Tuto směs vložit na dno formy a nechat v lednici ztuhnout.
Mascarpone smíchat s cukrem a polovicí jahod rozmixovaných na pyré. Želatinu připravit podle návodu a přidat do mascarpone směsi.
Na ztuhnuté sušenkové dno natřít mascarpone směs a na vrch pokládat zbylé jahody. Nechat v lednici ztuhnout.
Před podáváním koláč jemně posypte práškovým cukrem.
Jahodová panna cotta
Panna cotta je klasický italský zákusek, který je jednoduchý na přípravu a vždy skvěle vypadá. Příprava s jahodami přidává letní nádech a čerstvou chuť tomuto tradičnímu dezertu.
Suroviny:
- 500 ml smetany na šlehání
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 balení želatiny
- 300 g čerstvých jahod
- 2 PL cukru
Postup:
Smetanu, cukr a vyškrábanou vanilku dáme vařit. Když se cukr rozpustí, přidáme namočenou a promíchanou želatinu. Po vychladnutí nalijeme do sklenic.
Jahody rozmixujeme s cukrem a procedíme přes jemné síto, abychom odstranili semínka. Jahodový džus přidáme na vychladnutou panna cottu.
Dezert necháme v lednici ztuhnout nejméně 3 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním ozdobíme čerstvými jahodami.
Jahodový trifle
Trifle je tradiční britský dezert, který nabízí bohaté vrstvení chutí a textur. Tato verze s jahodami je skvělá pro letní měsíce, kdy jsou jahody v plné sezóně.
Suroviny:
- 200 g piškotů
- 500 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru
- 500 ml vanilkového pudinku
- 200 ml smetany na šlehání
Postup:
Jahody očistíme, ponecháme několik celých kusů na ozdobu a zbytek nakrájíme na menší kousky. Jahodové kousky smícháme s cukrem a necháme macerovat asi 30 minut, aby jahody pustily šťávu.
Piškoty rozložíme na dno pěkné skleněné misky nebo do několika menších skleniček, pokud chceme připravit porce jednotlivě. Piškoty pokapeme jahodovou šťávou.
Na vrstvu piškotů rozložíme polovinu jahod, poté přidáme vrstvu vanilkového pudinku. Opakujeme vrstvení – piškoty, jahody a pudink.
Na závěr šleháme smetanu a tu rozetřeme na vrchu trifle jako poslední vrstvu.
Ozdobíme celými jahodami a necháme v lednici alespoň 2 hodiny zchladit a ztuhnout.
Tento jahodový trifle je jednoduchý na přípravu a je skvělým způsobem, jak využít čerstvé jahody. Je to krásný a lahodný dezert, který se stane hitem jakékoliv letní hostiny.
Jahodový koláč s křupavou drobenkou
Jahodový koláč s drobenkou je klasickým letním dezertem, který vyniká svou jednoduchostí a lahodnou chutí čerstvých jahod.
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g čerstvých jahod
- 50 g mletých ořechů (volitelné)
Postup:
Nejdříve předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Pro přípravu těsta smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a na kostičky nakrájené máslo. Všechny suroviny zpracujeme do drobenkovité konzistence.
Přidáme vejce a rychle zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat v lednici asi 30 minut.
Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, podle velikosti.
Většinu těsta rozválíme a vložíme na dno vymazané a moukou vysypané formy. Těsto poklademe jahodami a posypeme mletými ořechy, pokud používáme.
Zbytek těsta rozdrobíme a posypeme po vrchu koláče jako drobenku.
Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není drobenka zlatohnědá.
Tento jahodový koláč je vynikající servírovaný teplý nebo studený, podle preferencí. Může se podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro extra luxusní zážitek. Vychutnejte si tento letní dezert v plné míře!
Vyzkoušejte také tento skvělý recept na piškotový zákusek se smetanou a jahodami!