Nechte se inspirovat! Dokonalý citronovo-jablečný koláč se strouhaným těstem!

S blížícím se víkendem roste touha po odpočinku a sladkém potěšení. Pokud máte chuť na něco chutného, a zároveň svěžího, připravte si tento dokonalý citronovo-jablečný koláč se strouhaným těstem! Příprava je velmi jednoduchá a dort je hotový za půl hodiny. Doporučujeme vyzkoušet, chutná opravdu skvěle!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Lahodný citronovo-jablečný koláč se strouhaným těstem:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 2 středně velká vejce
  • 80 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • přibližně 320 g mouky
  • jednu lžičku prášku do pečiva
  • 50 ml mléka (můžete ho nahradit vodou nebo zakysanou smetanou)

Pro náplň:

  • 2-3 citrony (330 g)
  • 2-3 jablka (360 g) – můžete nahradit pomeranči nebo mandarinkami
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 170 g cukru (nebo více)

Koláč jsme připravili v obdélníkové formě o rozměrech 20 x 30 cm. Můžete také použít kulatou pánev o průměru 24 cm.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva, toastovým cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli.

2) Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Rukama vše prohněťte, abyste získali vlhké, písčité těsto. Postupujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpouštělo teplem vašich rukou.

3) Přidejte studená vejce a studené mléko. Těsto nejprve promíchejte vidličkou, pak ho rychle prohněťte rukama – jen dokud nebude hladké. Mělo by být měkké a nelepivé.

4) Těsto rozdělte na 2 stejné části. Jednu z nich vložte do plastového sáčku, mírně ji zploštěte a vložte do mrazáku. Druhý kus těsta posypeme moukou a rukama ho rozetřeme na dno plechu vyloženého pečicím papírem. Pokud si přejete, můžete stěny tácu trochu zakrýt (asi 1-2 cm).

5) Těsto uložte do chladničky.

Připravte náplň:

1) Nastrouhejte kůru z citronů (pouze žlutou část) na malém struhadle. Poté oloupejte zbytek kůry. Nakrájejte je na kousky a odstraňte z nich pecky. Rozmělněte je pomocí mixéru nebo mlýnku na maso.

2) Jablka oloupejte a nastrouhejte je na velkém struhadle.

3) Do malého hrnce dejte nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhané citrony a nastrouhaná jablka. Přidejte cukr a kukuřičný škrob. Míchejte.

4) Výslednou směs vařte 30-60 sekund od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout. Měli byste také ochutnat a případně přidat více cukru. Pokud citrony nejsou šťavnaté, můžete do směsi přidat trochu vody. Když chcete, aby náplň měla sytější barvu, přidejte do ní špetku mleté kurkumy.

5) Náplň nechte vychladnout.

6) Přibližně polovinu zmrazeného těsta protřete na velkém struhadle a rozprostřete na desku pánve.

7) Poté náplň rovnoměrně rozetřete po povrchu pánve.

8) Zbylé mražené těsto nastrouhejte na velkém struhadle a rozprostřete ho na povrch náplně.

9) Koláč pečte 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C (nízký a vysoký stupeň, bez konvekce).

10) Nechte vychladnout. Pak je přendejte na prkénko, posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.

11) Dort podávejte s velkým potěšením!

Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!