Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za moučník, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit domácí ořechový závin. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jednoduchý domácí ořechový závin
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 ml teplé mléko
- 1 lžíce droždí
- 100 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- špetka vanilky
- 2 žloutky – (nebo 1 vejce)
- 80 g rozpuštěné máslo
- 560 g mouky – (+/-)
Náplň:
- 350 g ořechy
- 160 g cukru
- špetka vanilky
- 2 lžíce medu(+/-)
Na posypání:
- moučkový cukr – (volitelné)
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nalijte teplé mléko, přisypte droždí, cukr, sůl, přidejte špetku vanilky – promíchejte.
2. Poté přidejte žloutky, přisypejte cukr, vlijte rozpuštěné máslo – promíchejte metličkou a nakonec nasypejte mouku a rukama vypracujte těsto.
3. Cesto položte do misky vymazané olejem, přikryjte je potravinovou fólií a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.
4. Následně do velké mísy dejte pomleté oříšky, přisypejte cukr, přidejte špetku vanilky – promíchejte.
5. Po 1 hodině odstraňte fólii a měli byste mít krásné jemně nadýchané těsto.
6. Těsto rozdělte na 3 části a z každé vytvarujte kuličku. Posypte je moukou, rozválejte na plát a pak je posypejte směsí mletých ořechů, cukru, vanilky a nakonec potřete medem a srolujte do ruličky.
7. Postup opakujte u každé kuličky a položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je 25-30 minut odpočívat, aby pěkně vykynuly.
8. Vykynuté záviny potřete žloutkem, aby byly krásně zlatavé a pečte je v předehřáté troubě 35-45 minut při 180 °C.
9. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou ořechové záviny upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby a nakrájejte.
10. Můžete je také posypat moučkovým cukrem, záleží na vás!
11. Podávejte je s láskou,a velkou chutí a úsměvem na tváři.
Přejeme dobrou chuť!