Dnes Vám přinášíme recept na tradiční velikonoční mazanec. Tento sladký a nadýchaný kousek pečiva je velmi oblíbené během Velikonoc a bývá ozdobeno pestrou směsicí sušeného ovoce a mandlí. Pokud se chystáte pečení mazance, neváhejte a vyzkoušejte následující recept.
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1/2 l mléka
- 2 vejce
- 100 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 100 g rozinek
- 50 g sušeného ovoce (můžete použít např. pomerančovou kůru, citronovou kůru, datle, fíky)
- 50 g mandlí
- 1 vejce na potření
- perníkové koření (můžete použít i mletou skořici)
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte do mísy, přidejte 1 lžíci cukru a zalijte teplým mlékem. Nechte chvíli odpočinout, dokud se droždí nerozpustí a nezačne pěnit.
2) Do kvásku přidejte mouku, cukr, vejce, změklé máslo a sůl. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto. Poté ho nechte kynout na teplém místě, dokud se dvojnásobně nezvětší.
3) Mezitím si připravte náplň. Rozinky namočte v teplé vodě, dokud nezměknou. Poté je osušte a nakrájejte na menší kousky. Sušené ovoce nakrájejte na malé kousky. Mandle nasekejte na hrubší kousky.
4) Po dokynutí těsta přidejte náplň – osušené ovoce, rozinky a mandle. Důkladně promíchejte, aby byla náplň rovnoměrně rozložena v těstě.
5) Těsto rozdělte na čtyři stejné díly a následně je zapleťte. Poté je umístěte na plech a nechte kynout dalších 20 minut.
6) Mazance potřete rozšlehaným vejcem a posypte perníkovým kořením.
7) Předehřejte si troubu na 180 °C a mazance pečte asi 25-30 minut do zlatova.
Mazanec se tradičně podává nakrájený na plátky s máslem a marmeládou nebo medem. Také ho můžete ozdobit cukrovím nebo posypat cukrem moučkou. Výborně chutná i s kávou nebo čajem jako sladká svačina nebo snídaně. Pokud máte rádi slaná jídla, můžete mazanec podávat například s uzeným nebo šunkou.