Podzim je mimo jiné ve znamení sklizně ovoce, mezi které patří i naše oblíbená jablíčka. Že jablka umí potěšit naše chuťové pohárky, to už všichni dávno víme. Dnes si z nich vykouzlíme jablečný koláč v bábovkové formě. Příprava je velice jednoduchá a skutečně rychlá, takže se nemusíte ničeho bát. Pojďme na to – fantastický jablečný koláč z bábovkové formy!
Co budeme potřebovat:
- 230 ml teplé vody
- 11 g sušeného droždí
- 2 vajíčka + 1 na potření
- 70 g krystalového cukru
- špetku soli
- 2 PL rostlinného oleje
- 600 g polohrubé mouky
- 3 – 4 jablka
- 100 g krystalového cukru
na polevu:
- 2 PL zakysané smetany
- 1 lžičku moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1) Do velké mísy si nalijeme vodu, přidáme cukr, špetku soli, vejce, rostlinný olej, sušené droždí a důkladně vyšleháme metličkou.
2) Ve dvou fázích nyní nasypeme mouku a vypracujeme těsto. Hotové těsto je měkké a nelepí se. Přikryjeme ho potravinářskou fólií a odložíme na teplé místo na 30 minut.
3) Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme jejich jádřinců a nakrájíme na plátky. Pracovní desku si vymažeme trochou oleje a přendáme na ni vykynuté těsto. Rozválíme na tloušťku 2 – 3 mm. Nahoře rovnoměrně posypeme cukrem a naskládáme jablka do tří řad.
3) Těsto následně svineme a nakrájíme na 10 cca stejných kousků.
4) Bábovkovou formu vymažeme olejem a začneme do ní ukládat kousky těsně vedle sebe, řezem nahoru. Potřeme rozšlehaným vejcem.
5) Troubu si předehřejeme na 180 °C a koláč pečeme asi 40 minut.
6) Hotový jablečný koláč přikryjeme talířem, obrátíme a překlopíme. Zakysanú smetanu smícháme s cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přendáme do cukrářského sáčku a polijeme vrch bábovky. Nakrájíme a podáváme.