Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku. Tento recept je určen spíše těm zkušenějším kuchařům a kuchařkám.
Oslovil vás tento recept? Pojďme si tedy společně přichystat fantastický makový věnec s brusinkami a mandlemi.
Makový věnec s brusinkami a mandlemi
Co budeme potřebovat:
těsto
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- půl hrnku cukru krystal
- sáček van. cukru
- kůra z 1 citronu
- 200 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- plátek rozpuštěného másla (80 g)
- 3/4 droždí
- půl vaničky tvarohu
- hrst rozinek
náplň
- mák
- mála sklenička brusinek
- mléko
- citr. šťáva
- cukr
- špetka vanilky
- 1 PL povidel
- mandle (na vrch)
Jak budeme postupovat:
1) Začneme tím, že si z mléka, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Zapracujeme zbylé ingredience určené na těsto a uhněteme si hezké, jemné těsto. Necháme 40 minut kynout.
2) Jakmile nám těsto nakyne, tak jej rozdělíme na 2 poloviny. Ponecháme si jen jednu polovinu, tu si rozválíme na větší plát.
3) Nyní si připravíme náplň. Jednoduše si svaříme mák s mlékem, cukrem, citr. šťávou, vanilkou a lžící povidel. Měla by nám vzniknout hustější kaše.
4) Touto kaší si potřeme polovinu našeho plátu, stejně jako vidíme na obrázku. Přidáme malou skleničku brusinek. Do poloviny zamotáme a druhou polovinu nařízneme na proužky. Poté domotáme stejně jako na obrázku.
5) Nakonec spojíme do tvaru věnce a necháme ještě chvíli kynout. Poté potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 stupních dozlatova. Po vychladnutí můžeme přizdobit moučkovým cukrem. Máme hotovo!
(Malý tip – druhou část kynutého těsta využijeme na makové copy s tvarohem. Recept zde)