Vzpomínáte na dětství plné makových závinů? Dnes jsme tu pro Vás s lahodným makovým koláčem, jehož vrstvy mají různé textury: drobivé, křehké těsto, zrnitou makovou kompozici a jemný krém. Je na co se těšit! Pojďme na recept – makový koláč s vanilkovým krémem!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makový koláč s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 60 g másla
- 120 g mouky
- 60 g moučkového cukru
- špetka soli
- jeden žloutek
Pro makovou směs:
- 200 g máku
- 1 vaječný bílek
- 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
- špetka soli
Na krém:
- 300 g fermentované smetany
- jedno vejce
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 10 g vanilkového cukru
- 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
Dort jsme upekli v kruhu o průměru 18 cm.
Co budeme potřebovat:
Připravte těsto:
1) Do hluboké mísy prosejte mouku a moučkový cukr. Přidejte špetku soli. Smíchejte dohromady.
2) Pravidelně ho namáčejte do suchých přísad a studené máslo (předtím uložené v mrazáku) protřepejte na malém struhadle. Rychle je s nimi promíchejte, abyste získali hladké těsto (můžete použít škrabku na těsto, abyste se nedotkli másla a neroztavili ho).
3) Přidejte žloutek. Rychle uhněťte hladké, měkké a nelepivé těsto. Čím méně se máslo zahřeje, tím bude pečivo křehčí.
4) Těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do mrazáku.
Připravte si makovou směs:
1) Mák omyjte a dejte do malé misky. Zalijte je horkou vodou, která by měla být 2-3 cm nad nimi. Vařte 15 minut. Pak je přendejte do malého cedníku a počkejte, až z nich odteče voda.
2) Mák rozmixujte mixérem, dokud nebude bílý.
3) Přidejte cukr a bílek. Velmi dobře promíchejte. Díky bílku bude maková směs dobře držet tvar.
Připravte krém:
1) Nakvašenou smetanu velmi dobře promíchejte s vejcem, kukuřičným škrobem, opraženým cukrem a vanilkovým cukrem, aby nezůstaly žádné hrudky.
Sestavte dort:
1) Těsto rozválejte na kulatou placku o průměru 18 cm. Okraje můžete vyhladit kulatou formičkou. Pokud chcete připravit velký dort, připravte si dvojitou porci těsta.
2) Těsto položte na plech. Na některých místech ho propíchněte vidličkou.
3) Pečivo pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
4) Vyjměte plech z trouby a snižte teplotu na 160 °C. Strany pánve vymažte máslem a na polotovar rozprostřete makovou směs.
5) Makovou vrstvu přelijte smetanovou směsí. Rovnoměrně rozetřete.
6) Dort pečte 25-30 minut, dokud krém neztuhne, nebo nezhnědne, v troubě předehřáté na 160 °C.
7) Nechte zcela vychladnout, pak oddělte od stěn pánve a vyjměte z ní.
8) Dort s velkým potěšením naporcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!