Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová kotleta dušená v hnědém pivu

Máme pro Vás tip na vydatný oběd. Připravte si šťavnatou vepřovou kotletu, která se Vám bude rozplývat na jazyku. Kombinace sladké chuti medu a hnědého piva pohladí nejen vaši duši, ale i chuťové pohárky. Ujišťujeme Vás, že si tento skvělý pokrm zamilujete! Vykouzlete chutný, aromatický pokrm vhodný i pro slavnostní setkání.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

Vepřová kotleta dušená v hnědém pivu

Co budeme potřebovat:

  • jedna vepřová kotleta (1200-1500g)
  • jedna mrkev
  • jedna cibule
  • jeden kousek celeru
  • 8-10 zrnek černého pepře
  • 4-5 bobulí jalovce
  • 1 litr vody
  • 3 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml hnědého piva
  • sůl – podle chuti (my jsme přidali ½ lžičky)

Na polevu:

  • jednu lžičku cukru nebo medu (nebo podle chuti)
  • 1 lžička balzamikového, vinného nebo jablečného octa (nebo podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1) Cibuli a mrkev nakrájejte na poloviny.

2) Na suché pánvi osmahněte cibuli, mrkev a celer, dokud nezčernají. Vývar tak získá sytější barvu a chuť. Smažili jsme je všechny najednou v litinové pánvi.

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Zeleninu a vepřovú kotletu vložte do hrnce. Přidejte 1 litr vody.

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Vepřové kotlety vařte 60 minut pod pokličkou na mírném ohni. Po prvních 30 minutách pečení ji otočte na druhou stranu.

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Po 60 minutách přidejte zrnka černého pepře a jalovce, hřebíček, bobkové listy, sůl podle chuti a hnědé pivo. Poté pokračujte v dušení vepřového masa na mírném ohni pod pokličkou, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti (může to trvat dalších 60-120 minut, v závislosti na konzistenci a velikosti vepřového masa).

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu
Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Vepřové maso s kořením vyjměte z hrnce.

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Vývar sceďte a nalijte ho na pánev nebo do velkého hrnce. Vařte na prudkém ohni, dokud se množství nezredukuje (3-4 krát) a nezhoustne.

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu
Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Přidejte med (nebo cukr) a ocet. Velmi dobře promíchejte. Po ochlazení se stává želatinou.

9) Vepřovú kotletu potřete připravenou želatinou.

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu
Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Podávejte s pečenými brambory a nakládaným zelím!

Návrh na oběd? Šťavnatá vepřová panenka dušená v hnědém pivu
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme Vám všem dobrou chuť a plná bříška!