Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na jemné sušenky s ořechovou náplní je tím pravým.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemné sušenky s ořechovou náplní
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 ml teplého mléka
- 10 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
- 300 g sádla nebo másla/margarínu
- 80 g opraženého cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 800 g mouky
Pro náplň:
- 2 vaječné bílky
- 1 lžička soli
- 200 g praženého cukru
- šťávu z poloviny citronu
- 300 g mletých jader vlašských ořechů (nebo mandlí)
- 10 g vanilkového cukru
Pro dekoraci:
- moučkový cukr
- 10 g vanilkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Vlažné mléko nalijte do mísy a vmíchejte sušené droždí.
2. Vezměte hlubokou mísu a přidejte jedno celé vejce a dva oddělené žloutky, máslo nebo margarín (pokojové teploty), opražený a vanilkový cukr. Přísady míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká krémová hmota.
3. Nyní přilijte mléko a směs droždí. Promíchejte ji metličkou.
4. Začněte přidávat trochu mouky a míchejte, dokud se nespojí. Ke konci, když už není možné těsto míchat stěrkou, uhněťte ho rukama a přeneste ho na pomoučenou pracovní plochu. Měli byste získat hladký, měkký míč, který se vůbec nelepí na ruce.
5. Mísu trochu vyklopte, těsto do ní opět vložte a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho 30-40 minut kynout při pokojové teplotě.
6. Příprava náplně: Do hluboké mísy přidejte bílky, cukr a sůl. Šlehejte mixérem při střední rychlosti do hladka. Poté vmíchejte vanilkový cukr a citronovou šťávu.
7. Rozemelte jádra vlašských ořechů a přidejte je do bílkové směsi. Jemně promíchejte stěrkou.
8. Nastavte troubu na 180 °C.
9. Tvarujte sušenky: Vezměte lžíci těsta, zploštěte ji v dlaních, doprostřed dejte trochu náplně a okraje těsta zvedněte nahoru, na náplň, aniž byste je slepili k sobě.
10. Takto vytvarujte všechny sušenky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Měli jsme tři tácy se sušenkami.
11. Sušenky pečte v předehřáté troubě při 180 °C 10-12 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
12. Do misky nasypte moučkový a vanilkový cukr. Smíchejte je dohromady. Vezměte sušenku, namočte ji do cukru a vložte ji do nádoby, kterou lze uzavřít víčkem, aby sušenka zůstala co nejměkčí.
13. Sušenky jsou připraveny! Nyní je můžete s chutí podávat jak k snídani, tak jako dezert po běžné večeři.
Přejeme dobrou chuť!