“Babiččiny růže” – jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na jemné sušenky s ořechovou náplní je tím pravým.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

Jemné sušenky s ořechovou náplní

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  •  200 ml teplého mléka
  •  10 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
  •  300 g sádla nebo másla/margarínu
  •  80 g opraženého cukru
  •  10 g vanilkového cukru
  •  1 vejce
  •  2 žloutky
  •  800 g mouky

Pro náplň:

  •  2 vaječné bílky
  •  1 lžička soli
  •  200 g praženého cukru
  •  šťávu z poloviny citronu
  •  300 g mletých jader vlašských ořechů (nebo mandlí)
  •  10 g vanilkového cukru

Pro dekoraci:

  •  moučkový cukr
  •  10 g vanilkového cukru

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Vlažné mléko nalijte do mísy a vmíchejte sušené droždí.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Vezměte hlubokou mísu a přidejte jedno celé vejce a dva oddělené žloutky, máslo nebo margarín (pokojové teploty), opražený a vanilkový cukr. Přísady míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká krémová hmota.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Nyní přilijte mléko a směs droždí. Promíchejte ji metličkou.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Začněte přidávat trochu mouky a míchejte, dokud se nespojí. Ke konci, když už není možné těsto míchat stěrkou, uhněťte ho rukama a přeneste ho na pomoučenou pracovní plochu. Měli byste získat hladký, měkký míč, který se vůbec nelepí na ruce.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Mísu trochu vyklopte, těsto do ní opět vložte a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho 30-40 minut kynout při pokojové teplotě.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Příprava náplně: Do hluboké mísy přidejte bílky, cukr a sůl. Šlehejte mixérem při střední rychlosti do hladka. Poté vmíchejte vanilkový cukr a citronovou šťávu.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Rozemelte jádra vlašských ořechů a přidejte je do bílkové směsi. Jemně promíchejte stěrkou.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Nastavte troubu na 180 °C.

9. Tvarujte sušenky: Vezměte lžíci těsta, zploštěte ji v dlaních, doprostřed dejte trochu náplně a okraje těsta zvedněte nahoru, na náplň, aniž byste je slepili k sobě.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu
Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu
Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Takto vytvarujte všechny sušenky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Měli jsme tři tácy se sušenkami.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Sušenky pečte v předehřáté troubě při 180 °C 10-12 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

 

12. Do misky nasypte moučkový a vanilkový cukr. Smíchejte je dohromady. Vezměte sušenku, namočte ji do cukru a vložte ji do nádoby, kterou lze uzavřít víčkem, aby sušenka zůstala co nejměkčí.

Babiččiny růže - jemné sušenky s ořechovou náplní! Snadno se připravují a jsou tak levné, že byste je dělali každý den!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Sušenky jsou připraveny! Nyní je můžete s chutí podávat jak k snídani, tak jako dezert po běžné večeři.

Přejeme dobrou chuť!