ROZHOVOR: Martina pod názvem Tezarka vyrábí úžasné šité knihy na podporu dětské fantazie

Jelikož si velmi ceníme toho, jak se hodně z Vás s námi dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na facebookové skupině. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.

Tentokrát jsme vyzpovídali paní Martinu, která pod názvem Tezarka vyrábí úžasné šité knihy pro děti.

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

Představte se nám a prozraďte nám svůj příběh 🙂

Jmenuji se Martina Sněhotová a žiji se svou rodinou v malém městečku Kravaře ve Slezsku. Už od dětství jsem šila. Potají jsem mamce lezla za šicí stroj, ale ta to vždy poznala a průšvih byl na světě. Moje maminka je neskutečně šikovná ženská, dokáže ušít naprosto cokoliv. Je vyučená švadlena a šít ji učila její maminka (moje babička), která také šila a moji babičku zas učila její maminka (moje prababička), která byla také švadlena. Takže si doma říkáme, že mám ten šicí stroj asi v krvi 🙂

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

Knihy tvořím pod názvem Tezarka. Když jsem vymýšlela značku, pod kterou budu tvořit,
přibatolila se tenkrát ke mně moje malá dcerka a na mou otázku „tak co, jak si budem říkat?“ mi odpověděla „Tezarka“. Moc těch slov tenkrát říct neuměla a Tezarka bylo vlastně její jméno, tak jako ho tenkrát uměla vyslovit, dcerka se totiž jmenuje Terezka. No a značka byla na světě 🙂

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

České jméno tyhle knihy, které šiji nemají. Snad „tichá kniha“. Tyto knihy mají nejraději ticho, protože teprve potom Vás můžou nejlépe vtáhnout do svého světa. Jenže je rozdíl mezi tichem při čtení a tichou knihou. Nejedná se o knihu, při které byste měli mlčet. Je to trochu jinak, protože její majitelé ještě mluvit neumí.

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

V takové knize jsou obvykle hravým způsobem rozmístěné části, které jsou spolu různě
propojené, a s pomocí suchých zipů, knoflíků, nebo magnetek nabízí interaktivní hru. Někdy mají jednu stránku, jindy se příběh vine i několika listy, které jsou většinou vyrobené z plsti.

Někdy ani nemusí mít podobu knihy, ale místo toho se poskládají do tvaru kostky. Kromě tohoto se zaměřuji třeba i na paměťové hry pexeso, magnetický rybolov, stimulační černobílé knížky, leporelo nebo sponkovníky.

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

Všechno začalo na moji mateřské dovolené, kdy jsem měla potřebu něco tvořit a vyrábět pro mou malou dcerku. A protože sama ráda čtu a chtěla jsem ke knihám vést i svou dcerku, začala jsem knihy šít. Ušité knihy se celé moji rodině a všem mým kamarádkám a známým tak líbily, že mě rodina přemluvila k tomu, abych je nabídla veřejnosti. Proto jsem začala knihy nabízet na prodejním portále fler www.fler.cz/shop/tezarka a později na stránkách facebooku www.facebook.com/quietbookbytezarka.

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

Mou inspirací pro šití knih byl internet. Nastudovala jsem si různé stránky s podobnou tvorbou a vybrala si témata vhodná pro jemnou motoriku dětí. To znamená, že bude-li mít dítě problém třeba se zapínáním knoflíků, zipů nebo s vázáním tkaniček, moje kniha jim může nenásilným způsobem pomoct. A nejen to. Zároveň se snažím o to, aby v knize dítě našlo příběh, o kterém si může s maminkou povídat a tím si budovat fantazii a první slůvka – řeč.

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

Základem každé knihy je 100% bavlněné plátno, výztuha ronar a jako doplňkový materiál
používám filc, zrcadlové folie, tyl, průhledné folie, kovová galanterie, plastová galanterie, stuhy, zipy, suché zipy, magnety, prýmky… a mnoho jiného. Knihy většinou obsahují malé dílky a proto jsou určeny pro společnou hru rodičů a dětí, kteří dohlíží na to, aby se dítě nepokusilo knihu sníst a zároveň hru vedou tak, aby využili celý potenciál knížky.

Témata na knihy mám dané v nabídce. Většinou maminkám k sestavení krásné knihy stačí to, co nabízím. Občas se mi ale stane, že má maminka zájem i o jiné téma a pokud je to v mých silách, ráda vyhovím. Ušití takové knihy je otázka ne hodin, ale dnů. Záleží jak velká a náročná kniha je.

rozhovor:
Zdroj: Tezarka

Nejčastější otázka maminek je: „Pro jak staré dítě je kniha určena?“ I když je každému jasné, že knihy jsou určeny pro malé děti, tak i přesto se mi na tuto otázku strašně špatně odpovídá. Tyto knihy jsou velmi líbivé a tak jako se nad těmito knihami pozastaví dospělý a se zájmem si knihu listuje, všechno co kniha nabízí zkouší „hraje si“ 🙂 tak stejnou reakci vidím i u dětí – malých, větších i největších 🙂

Moje největší radost je z kladné zpětné reakce objednavatele. Když mi maminka, babička, nebo dědeček napíšou pochvalný dopis s poděkováním za mou práci, která udělala radost :-).

rozhovor:
Zdroj: Tezarka