Vánoční cukroví by nemělo za žádnou cenu chybět na svátečním stole. Ať už se raději držíte tradičních druhů nebo rádi zkoušíte něco nového, vždy je dobré myslet na pečení s velkým předstihem. V dnešní článku Vám přinášíme recept na oblíbené mocca oválky s kávovým zrnkem, které chutnají opravdu skvěle.
Recept na mocca oválky s kávovým zrnkem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
Na náplň:
- vejce
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
- polévková lžíce silné černé kávy
Na polevu:
- 120 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce vřelé černé kávy
Na ozdobení:
- čokoládová poleva
- kávová zrnka čokoládová
Jak budeme postupovat:
1) Nejdříve si připravíme těsto. V míse utřeme cukr se žloutky a máslem, přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme do druhého dne v lednici odležet.
2) Následující den zapneme troubu na 180°C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát a postupně z něj vykrájíme oválky, které narovnáme na připravené plechy vyložené pečícím papírem.
3) Pečeme je ve vyhřáté troubě do zlatova a necháme vychladnout.
Připravíme náplň. Ve vodní lázni šleháme vejce dokud nezhoustne. Pak ho odstavíme z plotny a ještě chvíli šleháme až vychladne.
4) V míse utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme vychladlou vaječnou hmotu, kávu a ušleháme krém. Krémem naplníme sáček s trubičkou a spojíme jím vždy 2 upečené oválky k sobě.
5)Necháme je v lednici ztuhnout a zatím si připravíme kávovou polevu. V misce třeme cukr s kávou tak dlouho, až vznikne hustá poleva. Tou slepené oválky potáhneme a jejich střed vždy ozdobíme kávovým zrnkem.
6) Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a ozdobíme jí oba konce oválků. Hotové cukroví necháme ztuhnout a uložíme je do krabice, kde se zhruba za týden pěkně rozleží.
Vyzkoušejte také recept na vynikající domácí likéry, které si můžete připravit v období Vánoc