Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na kuřecí stehna na žampionech a mrkvi v krémové omáčce. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
- 4 kuřecí stehna (celá)
- 60 g másla
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 200 g žampionů
- 2 ks bobkových listů
- 1 snítka tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst petrželky
- sůl – podle chuti
- mletý černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Kuřecí stehna rozřízněte ostrým nožem nahoře i dole napůl, z obou stran je osolte a opepřete.
2. V těžké pánvi nebo kastrolu (s pokličkou) rozpusťte máslo a kuřecí stehna opečte z obou stran dozlatova.
3. Maso vyjměte a do vývaru přidejte nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájené žampiony, bobkový list a snítku tymiánu. Vše společně restujte, dokud zelenina nezměkne a houby neztratí svůj objem.
4. Pak přidejte nadrobno nakrájený česnek, minutu restujte a vše zaprašte moukou. Opět minutu nebo dvě restujte a přidejte víno. Vše společně povařte asi pět minut a zalijte vývarem.
5. Kousky stehen vraťte zpět do pánve a vše společně přikryté vařte na mírném ohni asi 30 minut.
6. Později vyjměte maso i s listy a stonky tymiánu a vmíchejte smetanu do omáčky. Minutu povařte, odstavte a vmíchejte nasekanou petrželku.
7. Kuřecí frikasé podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.
8. Dobrou chuť!