Domů Recepty Kuřecí stehna na žampionech a mrkvi v krémové omáčce

Kuřecí stehna na žampionech a mrkvi v krémové omáčce

Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na kuřecí stehna na žampionech a mrkvi v krémové omáčce. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Kuřecí stehna na žampionech a mrkvi v krémové omáčce
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí stehna (celá)
  • 60 g másla
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 200 g žampionů
  • 2 ks bobkových listů
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst petrželky
  • sůl – podle chuti
  • mletý černý pepř – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Kuřecí stehna rozřízněte ostrým nožem nahoře i dole napůl, z obou stran je osolte a opepřete.

2. V těžké pánvi nebo kastrolu (s pokličkou) rozpusťte máslo a kuřecí stehna opečte z obou stran dozlatova.

3. Maso vyjměte a do vývaru přidejte nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájené žampiony, bobkový list a snítku tymiánu. Vše společně restujte, dokud zelenina nezměkne a houby neztratí svůj objem.

4. Pak přidejte nadrobno nakrájený česnek, minutu restujte a vše zaprašte moukou. Opět minutu nebo dvě restujte a přidejte víno. Vše společně povařte asi pět minut a zalijte vývarem.

5. Kousky stehen vraťte zpět do pánve a vše společně přikryté vařte na mírném ohni asi 30 minut.

6. Později vyjměte maso i s listy a stonky tymiánu a vmíchejte smetanu do omáčky. Minutu povařte, odstavte a vmíchejte nasekanou petrželku.

7. Kuřecí frikasé podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.

8. Dobrou chuť!