7 tipů na zútulnění terasy + foto inspirace

Máte na terase gril i nábytek, ale pořád to není tak úplně ono? Tady jsou tipy, které vám pomohou terase či pergole dodat šmrnc. Vyzkoušejte je a uvidíte, že ranní káva pod pergolou najednou bude chutnat mnohem lépe. Pomohou screenové rolety, houpačky nebo rostliny.

7 tipů na zútulnění terasy + foto inspirace

1 Prvním krokem je soukromí

Jestliže se při posezení s vašimi nejbližšími chcete opravdu uvolnit, neměli byste se cítit jako ve výkladní skříni. Než začnete s úpravou terasy, sedněte si na ni a rozhlédněte se. Nejsou sousedova okna příliš blízko? Není na vás vidět z ulice? Je ten sousedův plot pěkný na pohled?

Zkuste si uklidit nejbližší okolí terasy, ať ve vás výhled vyvolá klid a ne stres. Můžete ji také částečně zastínit bočním nebo střešním stíněním. Na pergoly se nejlépe hodí látkové neboli screenové rolety. Skvěle stíní od ostrého slunce a vytvoří soukromí, ale zároveň nejsou úplně zatemňující, takže se necítíte jako v tmavé kobce. Navíc vypadají dobře a dají se barevně sladit s vybavením terasy.

7 tipů na zútulnění terasy + foto inspirace
Zdroj: archiv Neva, Pinterest

2 Textilie

S druhým tipem už se přesouváme pod pergolu. Tohle asi nemusíme složitě vysvětlovat: textilie jsou prostě vřelé a útulné. Zahradní nábytek zjemněte podsedáky, venkovní gauč doplňte o pár polštářků, na chladné večery kupte deky. Deky můžete skladovat třeba v dřevěné truhle nebo taburetu s úložným prostorem, které budou zároveň zajímavým doplňkem i extra místem na sezení. 

Na stěně bude vypadat krásně drhaná dekorace, tzv. macramé, kterou si s trochou šikovnosti zvládnete podle návodů na internetu vyrobit sami. 

A hlavně se zaměřte na podlahu. Dlažba je sice praktická, ale na pohled působí dost chladně. A na rozpáleném slunci se umí pekelně nahřát. Mnohem útulnější je dřevěná podlaha nebo alespoň podlaha s dekorem dřeva. Vybrat můžete také venkovní koberec, který sedne vašemu stylu. Venkovní koberce jsou obvykle odolné proti vlhkosti i blednutí, a tak se ho nemusíte bát nechat venku celou sezónu.

Za účelem stínění můžete kromě screenových rolet sáhnout také po baldachýnu a venkovních závěsech.

7 tipů na zútulnění terasy + foto inspirace
Zdroj fotek: Pinterest

3 Zhoupněte se

Houpací křeslo, houpací síť nebo přímo houpačka nepotěší jen dětskou duši, ale i dospělé. Vypadají dobře designově a návštěvám během vteřiny naznačí, že jsou u vás vítány. Houpací křeslo můžete pověsit přímo z konstrukce pergoly nebo pořídit stojan.

4 Vsaďte na přírodní materiály a kombinujte

Pergola je venku, proto ji udržujte v symbióze s přírodou. Steak na dřevěném stole zkrátka chutná lépe než na plastovém.

Při vybavování pergoly vsaďte na dřevo s kovovými doplňky. Dobrou alternativou je také ratanový nábytek. Trendu sériové výroby už ale odzvonilo. Místo monotónní sestavy stolu a 6 stejných židlí klidně kupte jednu lavici, k tomu křesla a designové taburety. Vybírejte podle toho, co je vám pohodlné.

5 Ať se zelená

Jak už jsme zmínili, pergola je součástí přírody. Jen máloco dokáže jakýkoliv prostor zútulnit tak jako rostliny. Popínavé rostliny jsou klasika. Kromě toho, že terasu pěkně zazelenají, vytváří příjemný stín a soukromí. Nebojte se sáhnout i po květináčích s bylinkami, muškáty a dalšími květinami.

Vyhrajte si s umístěním květináčů. Dnes seženete spoustu závěsných i nástěnných. Nebojte se osázet okna, stěny i trámy pergoly.

7 tipů na zútulnění terasy + foto inspirace
Zdroj fotek: Pinterest

6 Rozsviťte

Dejte si záležet při výběru osvětlení. Ať už máte menší světla v rozích pergoly nebo jedno centrální světlo, na výběr máte spoustu variant, které zapadnou do vašeho stylu – venkovské lucerny, industriální lampy i boho slaměná stínidla. Večerní atmosféru dotvoříte světelnými řetězy, které jednoduše natáhnete mezi konstrukci pergoly. 

Pohrát si můžete také s lampiony a dalšími světelnými dekoracemi. Světla ale nedoporučujeme umisťovat do úrovně sezení. Večer totiž budou chtě nechtě přitahovat hmyz, tak si ušetřete trápení. Mimochodem, proti hmyzu doporučujeme postříkat terasu 3D repelentem.

7 tipů na zútulnění terasy + foto inspirace
Zdroj fotek: Pinterest

7 Kouzlo je v detailu

Koupit nábytek, květináč a světlo by bylo moc jednoduché. Vaše pergola potřebuje ještě něco navíc, co jí dodá šmrnc. Přidejte doplňky, jako už zmíněné macramé nebo třeba venkovní hodiny či obrazy. Můžete si vyhrát také se servírováním. Dojem udělá pěkný dřevěný tác, prostírání a ubrousky. Atmosféru dotvoří i hudba – pustit ji můžete klidně uvnitř domu za přivřenými dveřmi nebo z přenosného repráku na terase. 

Nezapomeňte ale, že pergolu děláte především pro sebe, a tak ji vybavte tak, abyste se tam sami cítili dobře a aby odrážela vás.