Dnes si připravíme náš milovaný babiččin jablečný koláč plný vůní, chutí a nostalgie.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Babiččin jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1/2 KL soli
- 250 g másla
- 2 ks vajec
- 3 lžíce plnotučného mléka
jablečná nádivka:
- 1 kg jablka
- 1 balíček Zlatý klas
- 100 g krystalový cukr
- 1 KL mletá skořice
- 1 PL citrónová kůra
Jak budeme postupovat:
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte změklé máslo, vejce a mléko. Ze surovin vypracujeme tuhé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do chladničky.
2. Jablka i se slupkou nastrouháme a dobře promícháme se zlatými klasy, cukrem, skořicí a citronovou kůrou.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Těsto rozdělíme na poloviny. První těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenký plát o velikosti plechu na pečení. Těsto opatrně rozválejte na vále a znovu ho rozválejte na papírem vyložený plech. Tam, kde těsto chybí, doplňte zbytky, které vyčnívají jinde, abyste měli souvislý plát. Na těsto navrstvěte jablečnou náplň a přikryjte druhým plátem těsta.
5. Pečte asi 30 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na požadované plátky.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept na babiččin jablečný koláč i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na linecký jablečný koláč, jako od našich babiček – inspirujte se!