Recept na tyto domácí chleby je vynikající. Už žádné nakupování, ale domácí výroba. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji každý, i začátečník v kuchyni. Tak se pusťte do pečení!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 ml teplé vody
- 200 m teplého mléka
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 1,5 lžíce soli
- 30 ml oleje
- 550 g hladké mouky
Na potírání:
- mléko
Jak budeme postupovat:
1. Do velké mísy dejte teplou vodu, teplé mléko, sušené droždí a promíchejte metličkou.
2. Přidejte cukr a znovu promíchejte. Přidejte sůl a zopakujte míchání. Přidejte olej – promíchejte. Mouku přesejte přes síto a ručně prohněťte.
3. Čistou plochu posypte moukou a položte na ni těsto.
4. Těsto hněťte rukama a rozdělte ho na 2 stejné díly.
5. První část těsta rozválejte válečkem a srolujte do rolády.
6. Slepte všechny konce k sobě.
7. Položte na plech s pečicím papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
8. Těsto je vzdušné a nadýchané.
9. Potřete je mlékem a do těsta udělejte řezy, ne však úplně.
10. Pečte je v předehřáté troubě 25 minut při 190 °C.
11. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou chleby upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
12. Upekli jste krásné, křehké a křupavé chleby.
13. Podávejte je s láskou a skvělým pocitem, jak se Vám to podařilo.