Poctivé kynuté těsto plněné lahodnou tvarohovou náplní s překvapením, korunované sladkou švestkovou marmeládou a křupavým posypem…
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 ml vlažného mléka
- 3/4 kostky droždí
- 500 g hladké mouky
- 2,5 PL krystalového cukru
- 2 ks žloutku
- 100 g změklého másla
- 1/4 ČL soli
- 1 ks vejce na potření
Tvarohová náplň:
- 250 g jemný tvaroh
- 2 balíčky vanilkový cukr
- 1 ks vaječný žloutek
- 1 PL rozinky namočené v rumu
- nastrouhaná kůra z citronu
Švestková náplň:
- 1.25 kg švestky
- 250 g cukr
- 1/4 dl ocet
Posyp:
- 50 g krystalový cukr
- 80 g hrubá mouka
- 50 g rozpuštěné máslo
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do vlažného mléka vmíchejte vanilkový cukr. Pak rozdrobte droždí a nechte ho kynout, dokud se nevytvoří kvásek.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, žloutky, máslo a sůl. Přidejte kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.
3. Tvarohová náplň: Ingredience na náplň dejte do mísy a vše dobře promíchejte. Pokud nejste milovníky rozinek, klidně je vynechejte.
4. Náplň ze švestkové marmelády: Pokud nemáte čas na přípravu domácí švestkové marmelády, použijte tu z obchodu.
5. Posyp: V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem a přidejte máslo. Zapracujte do jídla.
6. Koláče: Vykynuté těsto prohněteme, vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 8 až 10 cm. Kolečka potřete tvarohovou náplní a zabalte je do tvaru housek. Takto připravené koláče pokládejte v pravidelných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a do každého koláče udělejte pomocí vymaštěné sklenice nebo lžíce důlek. Vložte do něj švestkový džem. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a posypte posypkou.
7. Krátce nechte koláčky na plechu vykynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20-25 minut.