Domů Recepty Moravské koláče s tvarohem a švestkovým džemem

Moravské koláče s tvarohem a švestkovým džemem

ZDROJrecepty.aktuality.sk

Poctivé kynuté těsto plněné lahodnou tvarohovou náplní s překvapením, korunované sladkou švestkovou marmeládou a křupavým posypem…

Moravské koláče s tvarohem a švestkovým džemem
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 ml vlažného mléka
  • 3/4 kostky droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 2,5 PL krystalového cukru
  • 2 ks žloutku
  • 100 g změklého másla
  • 1/4 ČL soli
  • 1 ks vejce na potření

Tvarohová náplň:

  • 250 g jemný tvaroh
  • 2 balíčky vanilkový cukr
  • 1 ks vaječný žloutek
  • 1 PL rozinky namočené v rumu
  • nastrouhaná kůra z citronu

Švestková náplň:

  • 1.25 kg švestky
  • 250 g cukr
  • 1/4 dl ocet

Posyp:

  • 50 g krystalový cukr
  • 80 g hrubá mouka
  • 50 g rozpuštěné máslo

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: Do vlažného mléka vmíchejte vanilkový cukr. Pak rozdrobte droždí a nechte ho kynout, dokud se nevytvoří kvásek.

2. V míse smíchejte mouku, cukr, žloutky, máslo a sůl. Přidejte kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

3. Tvarohová náplň: Ingredience na náplň dejte do mísy a vše dobře promíchejte. Pokud nejste milovníky rozinek, klidně je vynechejte.

4. Náplň ze švestkové marmelády: Pokud nemáte čas na přípravu domácí švestkové marmelády, použijte tu z obchodu.

5. Posyp: V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem a přidejte máslo. Zapracujte do jídla.

6. Koláče: Vykynuté těsto prohněteme, vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 8 až 10 cm. Kolečka potřete tvarohovou náplní a zabalte je do tvaru housek. Takto připravené koláče pokládejte v pravidelných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a do každého koláče udělejte pomocí vymaštěné sklenice nebo lžíce důlek. Vložte do něj švestkový džem. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a posypte posypkou.

7. Krátce nechte koláčky na plechu vykynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20-25 minut.