Domů Recepty Výborný domácí kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

Výborný domácí kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. My jsi dnes připravíme výbornou polévkovou klasiku (nejen) na neděli – výborný domácí kuřecí vývar s játrovými knedlíčky.

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky!
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Domácí kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

Co budeme potřebovat:

Kuřecí vývar:

  • kuřecí trupy, křídla, stehna – podle chuti
  • 2 ks menší mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1/4 ks menšího celeru
  • 1 ks menší cibule
  • 5 ks nového koření (kuličky)
  • 5 ks černého pepře (kuličky)
  • 2 ks bobkového listu
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 hrsti petržele

Játrové knedlíčky:

  • 150 g kuřecí játra
  • 3 lžíce másla
  • 1 ks menší cibule
  • 1 stroužek česněku
  • 1 ks vejce
  • 100 g strouhanka
  • sůl, mletý četný pepř, majoránka

Jak budeme postupovat:

1. Kuřecí maso (s kůží) vložíme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu (celou cibuli), bobkový list, černý pepř, nové koření a sůl.

2. Vše zalijte studenou vodou a pomalu přiveďte k varu. Když polévka začne vřít, stáhněte teplotu na minimum a nechte ji po celou dobu lehce probublávat.

3. Zatímco se vývar vaří, odstraňte lžící z povrchu vývaru vysrážené bílkoviny tak, aby byl vývar co nejprůhlednější (čirý).

4. Zatímco se vývar vaří, připravte játrové knedlíčky: Na másle krátce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, odstavte a nechte vychladnout.

5. Kuřecí játra rozmixujte nebo umelte na mlýnku, přidejte celé vejce, osmaženou cibuli/česnek/máslo, majoránku, sůl, pepř a vše promíchejte. Nakonec vmícháme strouhanku a směs dáme asi na 30 minut do lednice ztuhnout.

6. Z vychladlé směsi vytvarujeme pomoučenýma rukama kuličky, které položíme na talíř, a než je uvaříme, dáme je do lednice, aby pěkně držely tvar.

7. Po hodině vaření polévky vytáhneme děrovanou naběračkou zeleninu, aby se nerozvařila, a kuře dál vaříme samotné asi 30 až 45 minut.

8. Nakonec maso a koření vytáhneme, zvýšíme teplotu, aby se polévka prudce vařila, a přidáme játrové knedlíčky, které vaříme asi 10 minut.

9. Podáváme nakrájenou uvařenou zeleninu, vyjmeme kuřecí maso z kostí, nasekanou petrželku, odstavíme a podáváme.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Určitě Vás zaujme: Knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní.