Jeden z našich nejoblíbenějších receptů na polévku! Tato rybí polévka se zeleninou je rychlá a snadná (30-40 minut), aniž byste museli předem vařit polévkový základ. Chutná skvěle. Použili jsme rybí filé (bez kostí), což nám proces výrazně zjednodušilo. Do polévky můžete přidat lososa nebo mořské plody.

Rybí polévka se zeleninou
Co budeme potřebovat:
(6-7 PORCÍ)
- přibližně 500 g filetů z tresky
- 1 střední nebo velkou cibuli
- 1 střední mrkev
- 1 stonek celeru
- 1 malou nebo polovinu velké papriky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci másla
- 1 velké rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4-5 středních brambor
- 1,5-2 litry horké vody
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 1 bobkový list
- malá snítka kopru
- 100-125 ml smetany na vaření 20-22%
Jak budeme postupovat:
1. Olej a máslo dejte do hrnce o objemu alespoň 3 litry. Po zahřátí přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a za pravidelného míchání ji 2-3 minuty restujte do změknutí.

2. Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, papriku a celer, prolisovaný česnek, špetku soli a špetku mletého černého pepře. Vše za občasného míchání několik minut smažte.

3. Přidejte nakrájená rajčata. Míchejte.

4. Po 1-2 minutách přidejte na kostičky nakrájené brambory a vodu.

5. Přidejte bobkový list, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Ochutnejte polévku.
6. Přiveďte polévku k bodu varu. Na mírném ohni vařte odkryté brambory asi 3-5 minut, dokud nejsou napůl uvařené.

7. Přidejte rybu nakrájenou na proužky o velikosti asi 2 x 5 cm. Polévku vařte další 3-4 minuty.

8. Pokud chcete, můžete přidat smetanu na vaření (je třeba ji předem trochu ohřát). Do polévky přidejte také nasekaný kopr (my jsme si ho trochu nechali na podávání). Vařte ji 1 minutu na mírném ohni a poté ji stáhněte z ohně.


9. Polévku nechte pod pokličkou 10 minut povařit.

10. Před podáváním posypte nasekaným koprem.

11. Polévku podávejte s krutony, toasty nebo černým chlebem. Lze skladovat 4-5 dní v chladničce.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept i Vašim přátelům! Určitě Vás zaujme: Báječná kuřecí polévka „Chikhirtma“ – Gruzínci jí říkají „královna polévek“!