Jeden z našich nejoblíbenějších receptů na polévku! Tato rybí polévka se zeleninou je rychlá a snadná (30-40 minut), aniž byste museli předem vařit polévkový základ. Chutná skvěle. Použili jsme rybí filé (bez kostí), což nám proces výrazně zjednodušilo. Do polévky můžete přidat lososa nebo mořské plody.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rybí polévka se zeleninou
Co budeme potřebovat:
(6-7 PORCÍ)
- přibližně 500 g filetů z tresky
- 1 střední nebo velkou cibuli
- 1 střední mrkev
- 1 stonek celeru
- 1 malou nebo polovinu velké papriky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci másla
- 1 velké rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4-5 středních brambor
- 1,5-2 litry horké vody
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 1 bobkový list
- malá snítka kopru
- 100-125 ml smetany na vaření 20-22%
Jak budeme postupovat:
1. Olej a máslo dejte do hrnce o objemu alespoň 3 litry. Po zahřátí přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a za pravidelného míchání ji 2-3 minuty restujte do změknutí.
2. Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, papriku a celer, prolisovaný česnek, špetku soli a špetku mletého černého pepře. Vše za občasného míchání několik minut smažte.
3. Přidejte nakrájená rajčata. Míchejte.
4. Po 1-2 minutách přidejte na kostičky nakrájené brambory a vodu.
5. Přidejte bobkový list, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Ochutnejte polévku.
6. Přiveďte polévku k bodu varu. Na mírném ohni vařte odkryté brambory asi 3-5 minut, dokud nejsou napůl uvařené.
7. Přidejte rybu nakrájenou na proužky o velikosti asi 2 x 5 cm. Polévku vařte další 3-4 minuty.
8. Pokud chcete, můžete přidat smetanu na vaření (je třeba ji předem trochu ohřát). Do polévky přidejte také nasekaný kopr (my jsme si ho trochu nechali na podávání). Vařte ji 1 minutu na mírném ohni a poté ji stáhněte z ohně.
9. Polévku nechte pod pokličkou 10 minut povařit.
10. Před podáváním posypte nasekaným koprem.
11. Polévku podávejte s krutony, toasty nebo černým chlebem. Lze skladovat 4-5 dní v chladničce.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept i Vašim přátelům! Určitě Vás zaujme: Báječná kuřecí polévka „Chikhirtma“ – Gruzínci jí říkají „královna polévek“!