Báječná kuřecí polévka “Chikhirtma” – Gruzínci jí říkají “královna polévek”!

Chikhirtma je skvělá kuřecí polévka se spoustou cibule a čerstvého koriandru. Obvykle se podává ráno po oslavách s velkým množstvím jídla. Pro správnou přípravu je třeba dodržovat určitá pravidla. Můžete se je naučit z tohoto článku!

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Chikhirtma – gruzínská kuřecí polévka

Co budeme potřebovat:
  • 1 kuře o hmotnosti 1,5kg
  • 3 litry vody
  • 300 g cibule (2 kusy)
  • 3 vejce (1 vejce na 1 litr polévky)
  • 3 lžíce mouky (1 lžíce na 1 litr polévky)
  • 3 lžíce bílého vinného octa (jedna lžíce na litr polévky)
  • 50 g másla
  • 60 g čerstvého koriandru
  • sůl, mletý černý pepř – podle chuti


Jak budeme postupovat:

1. Kuře omyjte a vložte do vhodného hrnce. Zalijte vodou a přiveďte k bodu varu. Poté ho vyberte a velmi dobře omyjte pod tekoucí vodou.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Kuře vraťte zpět do hrnce a zalijte 3 litry vody. Přiveďte k bodu varu. Lžící nebo sběračkou odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu vody.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu
Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Do polévky přidejte očištěnou cibuli a čerstvé stonky koriandru (svázané kuchyňským provázkem). Přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 45 minut nebo dokud není maso hotové.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Z hrnce odeberte 1 litr polévky a dejte ji do samostatného hrnce. Nechte vychladnout.

5. Vyjměte kuře z polévky. Odstraňte kůži a vykostěte maso.

6. Z polévky odstraňte cibuli a stonky koriandru.

7. Druhou cibuli nakrájejte na kostičky. Na 50 g másla smažte 4-5 minut na mírném ohni.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Poté přidejte mouku k osmažené cibuli. Velmi dobře promíchejte.

9. Do pánve postupně přidejte 300 ml vychladlé polévky. Míchejte do hladka, aby nezůstaly žádné hrudky.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Vejce rozbijte do hluboké mísy. Šlehejte metličkou do hladka. Poté do nich za stálého míchání zředěně vlijte bílý vinný ocet a 700 ml vychladlé polévky.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Zbylou horkou polévku dejte do hrnce na mírný oheň. Za stálého míchání postupně přidávejte (tenkým pramínkem) cibulovou omáčku a rozšlehaná vejce. Poté přidejte maso zbavené kůže a kostí.

12. Polévku podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem. Přiveďte ji k bodu varu. Odstavte z ohně.

13. Do polévky přidejte nasekané listy koriandru. Míchejte.

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Chikhirtma - gruzínská kuřecí polévka
Zdroj: retete-usoare.eu

Sdílejte tento recept na gruzínskou kuřecí polévku i Vašim přátelům! Doporučujeme: Krémová, sytá kuřecí polévka s oříškovou chutí divoké rýže a vůní hub a tymiánu.