Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na pletenec s javorovým sirupem a pekanovými ořechy si zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pletenec s javorovým sirupem a pekanovými ořechy
Co budeme potřebovat:
- 275 g chlazeného listového těsta (1 balení)
Náplň:
- 2 PL máslo
- 3 PL tmavý muscovado cukr
- 3 PL třtinový cukr
- 2 PL javorový sirup
- 1 KL skořice
- 1 KL vanilkový extrakt
- 1 špetka sůl
- 100 g pekanové ořechy
Před pečením:
- 1 ks vejce
- 50 g pekanové ořechy k posypání
Meruňková glazura:
- 80 g meruňkový džem
- 1 PL voda
Jak budeme postupovat:
1. Na náplň smíchejte: máslo, cukry, sirup, skořici, vanilku, sůl a nakonec přidejte nadrobno nasekané ořechy.
2. Listové těsto nakrájejte na 6 čtverců. Náplň rozetřete do středu každého čtverce v jedné linii shora dolů. Těsto nakrájejte na tenké proužky po obou stranách a střídavě (vpravo, vlevo) je přeložte přes náplň, až vznikne cop.
3. Těsto položte na plech s pečicím papírem a dejte na 15 minut do mrazáku.
4. Troubu předehřejte na 200 °C.
5. Copánky potřete vejcem a posypte nahrubo nasekanými ořechy. Poté je pečte dozlatova – asi 15 minut.
6. Nakonec potřete meruňkovou polevou připravenou redukcí džemu a vody na mírném ohni. Lze podávat.
Lahodná pochoutka, která je díky ořechům a tmavému javorovému sirupu jemná a křupavá.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme: Kuřecí stehna na hruškách: Skvělé propojení ovoce, masa a sladké marinády z vína a javorového sirupu!