Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na makové lívance s třešňovým kompotem a vanilkovou šlehačkou si zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makové lívance s třešňovým kompotem a vanilkovou šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Makové lívance:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce mletého máku
- 1 lžíce medu
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 2 ks vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Třešňový kompot:
- 500 g třešně
- 180 g cukr
- 1 balíček vanilkový cukr
Vanilková šlehačka:
- 2 kelímky smetana ke šlehání
- 2 balíčky vanilkový cukr
- podle chuti vanilkový extrakt
Ostatní suroviny:
- olej nebo máslo k opékání lívanců
Jak budeme postupovat:
1. Připravte makové palačinky: V jiné míse smíchejte všechny tekuté přísady. Poté přidejte suché přísady a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Těsto nechte 15 minut odpočívat.
2. Poté na rozpálené pánvi s trochou másla nebo oleje upečte lívance.
3. Třešňový kompot: Třešně omyjte, zbavte jádřinců a pecky. Dejte je do hrnce s krystalovým a vanilkovým cukrem, podlijte trochou vody (podle toho, jak hustý chcete mít kompot) a vařte asi 15 minut.
4. Do smetany ke šlehání přidáme vanilkový cukr a vanilkový extrakt. Vyšleháme.
5. Makové lívance podávejte s třešňovým sirupem a vanilkovou šlehačkou.
Rafinovaný mák v lahodných lívancech se snoubí se sladkokyselým třešňovým kompotem – vše korunuje hříšně dobrá vanilková šlehačka.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní článek i Vašim přátelům! Doporučujeme také: Fantastický banánový dort s lahodnou šlehačkou: Připravte si u vás doma tento dezert!