Podle čeho vybrat dron pro běžného uživatele?

Na internetu najdete celou řadu podrobných průvodců, které se zaměřují na to, jak vybrat a koupit dron. Pro ty z vás, kteří si nepotrpí na dlouhé čtení, jsme hlavní kritéria při výběru dronu pro hobby letce shrnuli do několika kategorií.

podle čeho vybrat dron pro běžného uživatele?

Cena dronu

Cena dronu bývá hlavním parametrem, podle kterého se noví droní nadšenci rozhodují. Jestliže jste ve světě dronů úplným nováčkem, určitě nešlápnete vedle, když zvolíte některý z menších dronů. Tyto drony vynikají přívětivou pořizovací cenou, kompaktními rozměry a nízkou váhou. Skvěle se tak hodí i na cesty do zahraničí, kdy musíte nutně zabalit v rámci váhového nebo rozměrového limitu zavazadel. Případně si můžete natrénovat správnou techniku letu na dronu bez kamery. Počítejte ale s tím, že se ochudíte o záběry z ptačí perspektivy.

Pokud vám to vaše peněženka dovolí a nebojíte se, že na dronu první pokusy o vzlétnutí zanechají viditelné stopy, můžete si samozřejmě připlatit. Odměnou vám budou kvalitnější záběry v lepším rozlišení, bohatší příslušenství, větší množství snímků za sekundu, nebo třeba vyšší maximální možná rychlost dronu či delší doba letu.

Kvalita pořízených záběrů

Toužíte po zajímavých obrazech do bytu, chcete dechberoucí záběry z dronu promítat rodině a přátelům na televizi nebo si jen plánujete vylepšit svůj účet na některé ze sociálních sítí? Ať už je váš důvod jakýkoli, při výběru dronu s kamerou by vás rozhodně mělo zajímat rozlišení fotografií a videí.

Za dostačující rozlišení videí pro hobby letce se považuje 2,7K nebo 4K. Kromě rozlišení si ověřte také to, kolik vytvoří dron snímků za sekundu (FPS). Tento ukazatel ovlivňuje plynulost videa. Čím vyšší je FPS, tím snazší bude video následně zpomalit a dál si s ním pohrát. Jestliže tedy plánujete natáčet videa, dron by měl mít minimálně 30 FPS. V rámci posuzování kvality fotografií byste se měli zajímat o drony, které nabízejí fotorozlišení minimálně 12 MP.

Pokud již máte určité zkušenosti s klasickým foťákem, asi tušíte, že důležitou roli při focení hraje správné nastavení ISO, kompozice a clony. Zejména u levnějších dronů se často setkáte s tím, že neumožňují ručně upravit nastavení clony. Výjimkou jsou například drony Autel, které tuto funkci nabízejí i u svých cenově dostupnějších modelů.

podle čeho vybrat dron pro běžného uživatele?

Celková doba letu a zkušenosti pilota

Při rozhodování byste měli zohlednit i celkovou dobu letu. Dron by měl na jedno nabití vydržet ve vzduchu alespoň 30 minut. Jinak se totiž může snadno stát, že namísto tvorby fotek z dronu budete jen neustále nabíjet a vyměňovat baterii. Krátká doba letu je jedním z hlavních problémů, se kterými se setkáte u velmi levných dronů. V každém případě se ale vyplatí mít vždy v záloze záložní baterii a případně i nabíječku.

Také při létání s dronem platí známá pravda, že trénink dělá mistra. Drahý bezpilotní letoun tedy ještě není zárukou dokonalých fotek z dronu. Pro začátek se obecně doporučuje zvolit levnější dron, se kterým se naučíte všechny triky. Jako začátečník můžete také navštívit specializované školení a kurzy létání s dronem, kde se dozvíte vše o základech létání a natrénujete si, jak reagovat v krizových situacích.

Hmotnost dronu a bezpečnost během letu

Bydlíte v oblasti, kde často fouká vítr, nebo již předem víte, že chcete natáčet především v severských zemích nebo u moře? Při výběru dronu se vyplatí zohlednit i tuto skutečnost. Menší drony jsou sice ideální pro cestování a jsou obecně mrštnější, ale zároveň hůře odolávají poryvům větru. Například oblíbený dron DJI Mini 2 odolá poryvům větru do rychlosti 10,5 m/s, zatímco dron Autel EVO II Pro V2 zvládne bez újmy i vítr o síle 20 m/s.

Jestli si chcete ušetřit starosti s hledáním ztraceného dronu, vybírejte jen letouny s GPS modulem, který zároveň napomáhá bezproblémovému letu v krajině nebo levitování dronu na místě. Zásadní roli při létání hraje také automatická detekce překážek, která může včas zabránit nepříjemné kolizi. Zatímco GPS modul je vcelku běžný i u cenově dostupnější modelů dronů, za automatickou detekci překážek si musíte připlatit.

Zahrnutí bezpečnostních prvků do výbavy samozřejmě neznamená, že máte s dronem zbytečně riskovat. Před vzlétnutím vždy zkontrolujte aktuální předpověď počasí pro oblast, kde se chystáte fotit nebo natáčet, a s dronem létejte jen tak daleko, kam dohlédnete.