Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tato sladká tvarohová roláda s džemem je chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sladká tvarohová roláda
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 5 středně velkých vajec (při pokojové teplotě)
- 100 g cukru
- 100 g mouky
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 1 špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 1/3 lžičky prášku do pečiva (nepovinné)
Na krém:
- 400 g sladkého tvarohu
- 100 g zakysané smetany (můžete nahradit řeckým jogurtem)
- 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 100 g másla
- 8 g vanilkového cukru
- jahody nebo džem (nepovinné)
Všechny ingredience na krém musí mít pokojovou teplotu!
- 100-150 ml mléka (volitelně)
Koláč jsme pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 30 x 40 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce se špetkou soli šlehejte 1 minutu. Poté přidejte cukr s vanilkovým cukrem a pokračujte v míchání po dobu 7-10 minut, dokud nezískáte nadýchanou, objemnou a bělavou hmotu, na které těsto zanechává trvalé stopy (minimálně 3 sekundy).
Pokud máte mixér s nízkým výkonem, můžete oddělit bílky a žloutky, vyšlehat je zvlášť s polovinou cukru a pak je stěrkou spojit.
2. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Trochu promíchejte stěrkou nebo mixérem při nízkých otáčkách.
3. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Krouživými pohyby směrem nahoru promíchejte stěrkou nebo špachtlí.
4. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5. Pečte těsto asi 10 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C (střední rošt, spodní rošt, bez konvekce). Během pečení neotvírejte dvířka trouby, protože by se koláč přepekl! Zkontrolujte, zda je hotovo, pomocí párátka.
6. Nechte je 2-3 minuty vychladnout a poté je vyklopte na pečicí papír. Odstraňte z povrchu papír, na kterém se upekla. Přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou nebo ji srolujte do ruličky s papírem, aby povrch nevyschl. Počkejte, až zcela vychladne.
7. Připravte náplň: do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový a vanilkový cukr. Mixujte, dokud není hmota hladká a homogenní. Práškový cukr nenahrazujte krystálovým cukrem, protože by se začal rozpouštět a výsledný krém by byl příliš řídký.
8. Měkké máslo šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 2-3 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
9. Postupně (po lžících) vmíchejte tvaroh do másla a pokaždé promíchejte do hladka.
10. Odložte si 2-3 lžíce krému, který použijete na zdobení rolády. Uchovávejte v chladu.
11. Pokud chcete, můžete do krému přidat 1-2 lžíce lesních plodů nebo džemu (my jsme použili rozmražené borůvky). Dobře ji vyšlehejte mixérem.
12. Vytvarujte roládu: Namočte ji do mléka a použijte štětec. Pokud chcete, můžete mléko přisladit nebo použít něco jiného na zalití (kondenzované mléko s vodou, ovocnou šťávu, cukrový sirup apod.).
13. Těsto potřete krémem, přičemž jeden z kratších okrajů nechte volný.
14. Těsto srolujte do rolády a začněte od kratšího okraje potřeného krémem.
15. Roládu přikryjte potravinovou fólií a dejte na 2-3 hodiny do chladničky.
16. Roládu ozdobte zbývajícím krémem, který smíchejte se lžící zakysané smetany a použijte zdobicí sáček s tryskou.
17. Porcujte a podávejte!
Roláda s tvarohem je hladká a chutná. Skvělý dezert!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tato tvarohová roláda zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Mohlo by se Vám líbit: FOTO recept na vynikající dort s mandarinkami, který zvládne připravit téměř každý!