Tradiční cibulačka prý léčí zlomená srdce. O tom nic nevíme. Co víme, že zahřeje a zasytí. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční francouzská cibulačka
Co budeme potřebovat:
- 5 ks velké cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 sklenice suchého bílého vína
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 lžíce tymiánu
- 3 ks bobkových listů
- 1 dl koňaku nebo brandy
- 4 ks bílého chleba
- 1 stroužek česneku
- 100 g sýra (čedar, eidam, gouda…)
- podle chuti sůl, pepř
Jak budeme postupovat:
1. Cibuli očistíme, rozpůlíme a napříč půlkami nakrájíme na tenké proužky.
2. Cibuli nakrájíme na plátky. V hrnci na mírném ohni rozpusťte a zahřejte máslo a olej. Přidejte cibuli, osolte ji a za občasného míchání pomalu smažte asi 30 minut nebo dokud cibule nezhnědne a nezmenší svůj objem téměř o 2/3.
3. Poté přilijte bílé víno a intenzivně míchejte, aby se do vína dostaly všechny připáleniny ze dna hrnce (polévce dodají skvělou chuť). Přidejte mouku, dobře promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte čerstvé nebo sušené bylinky a vařte asi 20 minut. Nakonec polévku dochutíme (sůl, pepř) a přidáme koňak.
4. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných misek. Chléb opečte v toustovači, potřete ho z obou stran stroužkem česneku a vložte do něj polévku. Posypte strouhaným sýrem a pečte pod grilem v troubě vyhřáté na 250 °C přibližně 2 minuty.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tato tradiční francouzská cibulačka zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Doporučujeme Vám: Domácí chléb podle mé babičky – takový chléb v obchodě nekoupíte, vydrží vám měkký celý týden.