Sytá tradiční francouzská cibulačka

Tradiční cibulačka prý léčí zlomená srdce. O tom nic nevíme. Co víme, že zahřeje a zasytí. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Bohatá francouzská cibulová polévka. Rýchla a snadná, určite si ji vychutnáte
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Tradiční francouzská cibulačka

Co budeme potřebovat:
  • 5 ks velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 sklenice suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 lžíce tymiánu
  • 3 ks bobkových listů
  • 1 dl koňaku nebo brandy
  • 4 ks bílého chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g sýra (čedar, eidam, gouda…)
  • podle chuti sůl, pepř

Jak budeme postupovat:

1. Cibuli očistíme, rozpůlíme a napříč půlkami nakrájíme na tenké proužky.

2. Cibuli nakrájíme na plátky. V hrnci na mírném ohni rozpusťte a zahřejte máslo a olej. Přidejte cibuli, osolte ji a za občasného míchání pomalu smažte asi 30 minut nebo dokud cibule nezhnědne a nezmenší svůj objem téměř o 2/3.

3. Poté přilijte bílé víno a intenzivně míchejte, aby se do vína dostaly všechny připáleniny ze dna hrnce (polévce dodají skvělou chuť). Přidejte mouku, dobře promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte čerstvé nebo sušené bylinky a vařte asi 20 minut. Nakonec polévku dochutíme (sůl, pepř) a přidáme koňak.

4. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných misek. Chléb opečte v toustovači, potřete ho z obou stran stroužkem česneku a vložte do něj polévku. Posypte strouhaným sýrem a pečte pod grilem v troubě vyhřáté na 250 °C přibližně 2 minuty.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tato tradiční francouzská cibulačka zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Doporučujeme Vám: Domácí chléb podle mé babičky – takový chléb v obchodě nekoupíte, vydrží vám měkký celý týden.