Domů Recepty Domácí brioškový chléb: Nejjemnější máslové pečivo

Domácí brioškový chléb: Nejjemnější máslové pečivo

Užijte si společné chvíle s rodinou ještě o trochu víc a dopřejte si i něco netradičního. Tento recept na domácí brioškový chléb si zamilujete. Pokud těsto připravíte dnes, zítra upečete ten nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli.

domácí brioškový chléb: nejjemnější máslové pečivo
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Domácí brioškový chléb

Co budeme potřebovat:

Kvásek:

  • 60 g hladká mouka (T 650)
  • 1 balíček sušené droždí (7 g)
  • 50 g mléko (studené, odvážené)

Těsto:

  • 340 g hladká mouka (T 650)
  • 40 g cukr krystal
  • 1/2 KL sůl
  • 4 ks vejce (M)
  • 150 g změklé máslo

Ještě potřebujeme:

  • 1 ks vejce
  • 1 KL mléko
  • trochu máslo na vymazání dortové formy a rozetření po upečení
  • trochu hladká mouka na vysypání dortové formy

Jak budeme postupovat:

1. Kvásek: v míse smíchejte mouku se sušeným droždím, přidejte mléko (studené), promíchejte, přikryjte a nechte hodinu při pokojové teplotě.

2. Těsto: V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.

3. Vejce rozšlehejte v jiné míse a poté je přidejte k mouce a aktivnímu kvásku.

4. Vypracujte hladké těsto a po lžících přidávejte změklé máslo.

Nepřehlédněte:
Úžasná roláda s vůní a chutí kávy zdobená marcipánem

5. Když spotřebujete všechno máslo, přeneste těsto na pracovní plochu a hněťte, dokud nebude hladké a pružné (10 minut nebo déle).

6. Těsto vložte do formy na bochník, přikryjte a nechte první 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.

7. Poté z vykynutého těsta vymačkejte vzduch, vytvarujte z něj opět bochník, vraťte ho do mísy, přikryjte potravinovou fólií a dejte přes noc do chladničky (nejméně 12 hodin).

8. Druhý den těsto rozdělte na devět stejných dílů a z každého vytvarujte kulatý bochník.

9. Osm bochníků rozložte po obvodu dortové formy (můžete použít i formu o průměru 24 cm), kterou jste lehce vymazali máslem a vysypali moukou. Poslední bochník vložte doprostřed, přikryjte a nechte kynout dalších 90 až 120 minut.

10. Před pečením potřete briošku vejcem rozšlehaným s kapkou mléka a pečte ji 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

11. Upečený brioškový chléb potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Určitě Vás zaujme: Recept na výborné domácí pečivo s mozzarellovou náplní: Nahraďte klasické kupované pečivo!