Jste vášnivý zahradník a máte na své zahrádce velkou úrodu rajčat, paprik a okurek? Pokud ano, tak si určitě připravte tento skvělý salát. Tento salát si nechávám na zimu už 5 let – v zimě ho jím stejně jako v létě.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg paprik
- 700 g okurek
- 1 kg cibule
- 2 kg rajčat
- můžeme přidat i feferónku
- 1 paličku česneku
- petrželku
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 lžíce soli
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si papriky, které očistíme od semínek, vložíme je do oválné mísy. Rozkrojte je na půlky a nakrájejte na kolečka. Vložte je do velké mísy.
2. Připravte si plátky okurky. Vložte je do velké mísy spolu s paprikami.
3. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenké plátky a přidejte ji k ostatní zelenině ve velké míse.
4. Připravte si rajčata, nakrájejte je na tenké plátky – půlměsíčky a přidejte je k ostatní zelenině v míse.
5. Feferonku nakrájejte na kolečka a přidejte ji k ostatní zelenině.
6. Česnek očistěte, nakrájejte na malé kousky a přidejte k ostatní zelenině.
7. Nasekejte petrželku a přidejte ji k ostatní zelenině.
8. Přilijte rostlinný olej, přidejte sůl a vše promíchejte lžící. Nechte 30 minut stát, aby se šťáva uvolnila.
9. Připravte si sterilizované sklenice s nálevkou a nálevkou.
Šťávu, kterou pustily, nalijte na povrch.
10. Přidejte lžíci cukru a lžíci 9% octa.
11. Sklenice uzavřete a vložte do hrnce, aby se sterilizovaly. Do poloviny hrnce nalijte vodu a sterilizujte 5 minut.
12. Vyjměte je, uložte na vhodné místo a přikryjte ručníkem.
VIDEO NÁVOD: