Doporučujeme vám vyzkoušet tento recept na správnou techniku přípravy pro lahodné, neuvěřitelně křehké a šťavnaté pečené vepřové maso. Budeme vařit s přídavkem dusitanové soli. Nebojte se toho. Přídavek dusitanové soli dodává výrobku příjemnou a chutnou barvu. Prodlužuje také trvanlivost, zabraňuje růstu bakterií v mase a změkčuje jeho vlákna.

Triky na pečené vepřové maso
Co budeme potřebovat:
- 1,6 kg vepřového masa
- 16 g kamenné soli
- 16 g dusitanové soli
- 2 g granulovaného česneku
- 2 g zrnek černého pepře
- 2 g jalovcových bobulí
- 2 bobkové listy
- 2 g muškátových zrnek
- 2 g mletého muškátového oříšku
- 2 g koriandru
Jak budeme postupovat:
1. Vmíchejte kamennou a dusitanovou sůl (ve stejném množství).

2. Maso z obou stran potřete solnou směsí, zabalte do potravinářské fólie a uložte na týden do chladničky. Doporučujeme označit maso štítkem a uvést den, kdy jste ho vložili do chladničky, a den, kdy ho musíte vyjmout a připravit.

3. Rozdrťte bobkové listy, zrnka černého pepře, koriandr a muškátový oříšek. Přidejte mletý muškátový oříšek, granulovaný česnek a koření promíchejte.

4. Maso odkryjte a vmasírujte do něj suchou směs koření.

5. Ke kontrole teploty masa budete potřebovat teploměr. Vložte jehlu teploměru do kusu masa, vložte jej do pekáče a poté jej vložte do trouby. Měla by být studená. Nastavte ji na 70 °C. Po hodině zvyšte teplotu na 80 °C. Je důležité zajistit, aby teplota masa byla 72-74 °C. Po zvýšení teploty na 80 °C troubu několik hodin neotevírejte.


6. Náš kus masa se pekl 4 a půl hodiny. Teplota kusu masa může být o něco vyšší nebo nižší v závislosti na jeho velikosti. Vyjměte maso z trouby, zakryjte plech potravinovou fólií a dejte ho na šest hodin do lednice.


7. Maso vyjměte z lednice, odstraňte potravinovou fólii, nakrájejte na plátky a pochutnejte si!

8. Skvěle se hodí na sendviče, na talíř s předkrmy nebo jako svačina!
Doporučujeme také připravit chutný salát z tuňáka a fazolí z konzervy. Je velmi chutný a může se podávat i na slavnostní tabuli.
Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Co budeme potřebovat:
- 300 g fazolí z konzervy
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (na salát)
- 200 g rajčat
- 1 červená cibule
- 10 g petrželky
Dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- půl lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
Pro marinování cibule:
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- půl lžičky soli
- 1 sklenice vroucí vody
Jak budeme postupovat:
1. Připravte marinádu na cibuli: cibuli nakrájejte na malé kousky a přendejte do mísy. Přidejte sůl, cukr, ocet a vroucí vodu. Promíchejte a nechte cibuli marinovat, dokud nepřipravíte ostatní ingredience na salát.

2. Nasekejte petrželku, nakrájejte rajčata na kostičky a přidejte je do salátové mísy.


3. Fazole omyjte, dobře je zbavte vody a přidejte je do mísy spolu s tuňákem rozdrobeným vidličkou a zbaveným šťávy. Přidejte petrželku a okapanou marinovanou cibuli.


4. Připravte zálivku: olej smíchejte s citronovou šťávou a promíchejte metličkou. Trochu je osolte.

5. Salát přelijte zálivkou a promíchejte.

6. Získáte barevný, chutný a velmi snadný salát.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se: Vynikající roláda z vepřové kotlety, která má jednoduchou a rychlou přípravu.