Krok za krokem vám představíme skvělý recept na vídeňský jablečný závin. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.

Vídeňský jablečný závin
Co budeme potřebovat:
Na základ:
- 500 g listového těsta
- 60 g másla
- 6 lžic strouhanky
Jablečná náplň:
- 1 kg nastrouhaná jablka
- 100 g cukr krystal
- 1 PL citrónová kůra
- 3 PL rum
- 5 PL sušené rozinky
- 2 hrste mandle
- 1 KL vanilkový extrakt
Jak budeme postupovat:
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. V míse smíchejte nastrouhaná jablka s citronovou kůrou, rumem, rozinkami, nasekanými mandlemi, cukrem a vanilkovým extraktem.
3. Těsto rozválejte na tenký plát (obdélník) a posypte strouhankou, okraje (asi 2 cm) nechte ze všech stran neposypané. Na strouhanku rovnoměrně navrstvěte jablečnou náplň. Kratší okraje přehněte dovnitř a delší stranu srolujte.
4. Roládu položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 35 minut. Asi v polovině pečení závin vytáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Po vychladnutí je posypeme cukrem a nakrájíme na zhruba 1,5 cm silné role.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na vídeňský jablečný závin zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na třešňový koláč – lahodný a chutný!