Bavorská maková roláda – Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka

Tradiční recept na bavorskou makovou roládu, která je velmi aromatická a chutná. Navíc je také opravdu hezký! Stojí za vyzkoušení pro každého!

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  •  500 g hladké mouky
  •  250 ml mléka
  •  42 g čerstvého droždí
  •  60 g másla
  •  50 g cukru
  •  1 špetka soli

Pro náplň:

  •  500 ml mléka
  •  250 g máku
  •  80 g cukru
  •  2 vejce
  •  40 g vanilkového pudinku (nebo 35 g škrobu + 1 balení vanilkového cukru)

Na polevu:

  •  100 g hladké mouky
  •  100 g mandlových vloček
  •  100 g praženého cukru
  •  100 g másla (rozpuštěného)

Pro dekoraci:

  •  300 g meruňkového džemu
  •  80 g moučkového cukru
  •  1 lžíce vody

Jak budeme postupovat:

1. Smíchejte vlažné mléko s čerstvým droždím, 1 lžící cukru a 1 lžící mouky. Poté přidejte mouku do mísy, udělejte do ní důlek a nalijte na něj tekuté mléko a droždí. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kvasnice aktivovat.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Připravte si náplň: 400 ml mléka nalijte do hrnce a 100 ml do misky. Pak do hrnce s mlékem přidejte mák, zamíchejte a přiveďte k varu.

3. Do mísy s mlékem přidejte vejce, zbývající cukr a vanilkový pudink, který můžete nahradit škrobem a vanilkou. Přísady promíchejte metličkou.

4. Do hrnce postupně vmíchejte mléko s mákem a po vyvaření semínek (asi za 7 minut) přidejte vaječnou směs a za stálého míchání minutu míchejte, dokud nezhoustne. Odstavte hrnec z ohně a nechte ho vychladnout.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu
Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Příprava těsta: Do mísy s moukou a droždím přidejte špetku soli, cukr a rozpuštěné máslo a vypracujte těsto. Můžete to udělat buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robota.

6. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto 60 minut kynout na teplém místě. Jeho objem by se měl zdvojnásobit.

7. Mezitím si připravte polevu: Do hluboké mísy v mikrovlnné troubě přidejte mouku, mandlové lupínky, opražený cukr a rozpuštěné máslo. Přísady smíchejte metličkou nebo kuchyňským robotem.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Posypte pracovní plochu moukou, přeneste na ni vykynuté těsto a pomocí válečku ho rozválejte na středně silný obdélníkový plát. Vychladlou makovou náplň rozetřete po celé ploše plátu těsta.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu
Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Krátké okraje přeložte a těsto začněte stáčet do rolády. Vyklopte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete trochou vody.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Rovnoměrně rozetřete polevu na roládu a nechte ji 15 minut “odpočívat”.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a roládu pečte 55 minut.

12. Mezitím přidejte meruňkový džem do hrnce a postavte na mírný oheň. Průběžně míchejte, dokud se dobře nerozpustí a nestane se tekutým. Poté džem přeceďte přes síto.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Vyjměte pekáč z trouby a roládu potřete tekutým, hladkým meruňkovým džemem.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Rozmíchejte moučkový cukr ve vodě a vzniklou hmotou ozdobte dort.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Nechte mírně vychladnout, porcujte a s chutí podávejte.

Bez velkého shonu ji zvládne každá hospodyňka - bavorskou makovou roládu!?Milovníci máku, máme pro vás skvělou makovou roládu. Jejíž příprava je rychlá a výsledek stojí za to
Zdroj: retete-usoare.eu