Domů Recepty Tvarohový dort s jablky a karamelem

Tvarohový dort s jablky a karamelem

ZDROJretete-usoare.eu

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na tvarohový dort s jablky a karamelovými „slzami“. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, toto ocení všichni. Zkuste ho!

Tvarohový dort s jablky a karamelem
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Tvarohový dort s jablky a karamelem

Co budeme potřebovat:

(pro pánev o rozměrech 30 x 40 cm)

Na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • cukr – podle chuti (my jsme použili 200 g, ale těsto můžete připravit i bez cukru)
  • 150 g zakysané smetany
  • 4 žloutky
  • 1/3 lžičky jedlé sody (snižuje kyselost smetany, pokud je smetana velmi kyselá, můžete přidat více jedlé sody, pokud je méně kyselá – méně nebo žádnou)
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

Na sladkou tvarohovou vrstvu:

  • 600 g sladkého tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 3-4 polévkové lžíce krupice

Na jablečnou vrstvu:

  • 4-5 velkých jablek
  • 1 lžička mleté skořice

Na pusinkovou vrstvu:

  • 8 bílků
  • 200 g cukru
  • 1 špetka soli

Jak budeme postupovat:

1. Připravte si tvarohovou směs: Smíchejte sladký tvaroh a žloutky. Postupně přidávejte cukr a mixujte do hladka. Pokud nemáte mixér, můžete tvaroh přecedit přes jemné sítko nebo ho rozmačkat šťouchadlem.

Nepřehlédněte:
Vanilkový koláč s malinovým džemem - skvěle doplní odpolední kávu

2. Přidejte krupici a promíchejte. Množství potřebné zakysané smetany závisí na vlhkosti sýra: pokud je suchý, budete potřebovat méně zakysané smetany, a pokud je vlhký a měkký – více. Přidali jsme 4 polévkové lžíce krupice.

3. Směs nechte odpočinout, aby krupice mohla nabobtnat.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Mezitím připravte těsto: Vyšlehejte máslo mixérem a postupně přidávejte cukr (pokud ho chcete použít).

5. Přidejte zakysanou smetanu a žloutky. Šlehejte mixérem do hladka.

6. Přidejte jedlou sodu a prášek do pečiva. Smíchejte, dokud se nezapracuje.

7. Rychle přisypte mouku. Mixér můžete používat při nízkých otáčkách a střídavě jej zapínat a vypínat. Těsto promíchejte do hladka. Měla by být měkká, hustá, s konzistencí domácí zakysané smetany.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Těsto přeneste na plech vyložený papírem a rovnoměrně ho rozetřete stěrkou. Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C na prostřední polici a pečte koláč 10-15 minut.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Připravte si jablka: Omyjte je, osušte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Vyjměte plech z trouby. Těsto by se mělo upéct a po stlačení prstem by se nemělo prohýbat. Pokud přidáte cukr, těsto zhnědne. Pokud přidáte méně cukru nebo nepřidáte žádný, bude těsto světlejší.

Nepřehlédněte:
Tradiční domácí tiramisu s tou nejjemnější chutí - hotové za 30 minut!

11. Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete na horkou desku. Na povrch vrstvy položte plátky jablek a posypte je mletou skořicí.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Snižte teplotu trouby na 170 °C a vložte plech do trouby na horní polici středního regálu. Koláč pečte 10-15 minut, dokud sýrová vrstva neztuhne.

13. Připravte pusinky: 3-4 minuty před koncem pečení vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se neobjeví měkké špičky. Pak postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se nevytvoří pevné špičky a cukr se zcela nerozpustí (když pusinky třete mezi prsty, neměli byste cítit žádné krystalky cukru).

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Vyjměte plech z trouby a rovnoměrně rozetřete pusinky po povrchu dortu.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Vraťte koláč do trouby vyhřáté na 170 °C na horní střední polici a pečte ho 20-25 minut, dokud se nepokryje karamelovou krustou.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Aby se objevily karamelové „slzy“, otevřete dvířka trouby a trochu ji vyvětrejte. Poté zavřete dvířka a nechte koláč uvnitř zcela vychladnout. Dvířka trouby raději už neotvírejte, aby se pára nevypařila a na povrchu koláče se nevytvořila kondenzace. Kondenzace rozpustí karamelovou krustu a vytvoří „slzy“. Tento proces obvykle trvá 2-3 hodiny.

Nepřehlédněte:
Velmi vynikající recept na žloutkové řezy, kterým nemůže nikdo odolat
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na tvarohový dort s jablky a karamelovými „slzami“ zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na rychlý karamelový koláč s jablky s fantastickou chutí: 10 minut přípravy.