Švédské masové kuličky v hořčičné omáčce se smetanou: jsou hnědé, měkké, lahodné, v kombinaci s hladkou a jemnou omáčkou. Co může být chutnější?
Co budeme potřebovat:
- 700 – 800 g mletého masa (80 % hovězího, 20 % vepřového)
- 120 g oloupané cibule
- 1 stroužek česneku (6 g)
- 1 lžička soli
- 1 půl lžičky mletého černého pepře
- 60 g strouhanky
- 1 vejce
- 3 lžíce slunečnicového rostlinného oleje na smažení
Na omáčku:
- 40 g másla
- 15 g mouky
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl a černý pepř podle chuti
- 150 ml smetany ke šlehání
Jak budeme postupovat:
1. Mleté maso vložte do velké mísy.
2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a přidejte k masu.
3. Osolte a opepřete, přidejte strouhanku a rozšlehané vejce a všechny ingredience smíchejte.
Tip: Na závěr doporučujeme směs promíchat rukama, aby se všechny ingredience dobře spojily.
4. Z mletého masa odeberte vždy 1 polévkovou lžíci a vytvarujte karbanátky. Uspořádejte je do řad na plech vyložený pečicím papírem. Až je všechny vytvarujete, přikryjte plech potravinovou fólií.
5. Rozpalte pánev s trochou oleje a opečte karbanátky ze všech stran dohněda.
Tip: doporučujeme smažit 10-15 karbanátků najednou na vysokém ohni. Pokud je smažíte všechny najednou, místo smažení odkapávají a dusí se.
6. Smažené karbanátky přendejte na plech, přikryjte alobalem a vložte na 35-40 minut do trouby vyhřáté na 200°C.
7. Příprava omáčky: rozehřejte pánev s trochou másla, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty smažte. Přidejte hovězí vývar a promíchejte. Směs by měla mírně zhoustnout. Poté přidejte hořčici a sójovou omáčku a pokračujte v míchání. Nakonec omáčku podle chuti osolte a opepřete, přidejte smetanu ke šlehání, ještě 2-3 minuty povařte a pánev stáhněte z ohně.
8. Vyjměte karbanátky z trouby, přendejte je na talíř a s chutí podávejte s omáčkou!