Tento báječný masový koláč se zeleninou se připravuje z kynutého měkkého těsta a chutné kuřecí náplně. Je měkká, lahodná a aromatická!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Masový koláč se zeleninou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 160 g másla
- 11 g sušeného droždí
- 200 ml mléka
- 1,5 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
Pro náplň:
- 200 g kuřecího masa
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 lžíce oleje
- sůl, koření (my jsme použili mletou kurkumu, kari a mletý černý pepř) – podle chuti
- 20 g másla
Ostatní:
- 1 vejce (na potření koláče před pečením)
Co budeme potřebovat:
1. Připravte těsto: Smíchejte teplé mléko, cukr a sušené droždí. Výsledný roztok dejte na teplé místo a nechte jej 10-15 minut “odpočívat”, aby se kvasinky aktivovaly. Měla by se objevit charakteristická pěnivá “čepička”.
2. Do hluboké mísy dejte 300 g prosáté mouky. Pravidelně do něj namáčejte studené máslo (předtím uložené v mrazáku) a protřepávejte ho přes velké struhadlo. Pak vše rukama promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Do pískového těsta přidejte mléko s aktivovaným droždím a solí. Nejprve vše promíchejte lžící, pak těsto prohněťte rukama a v případě potřeby přidejte zbylou mouku. Mělo by vám vzniknout měkké, nelepivé těsto.
4. Přikryjte potravinovou fólií a dejte asi na 20 minut do chladničky.
5. Připravte náplň: Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na lžíci oleje, dokud nezíská poloprůhlednou barvu.
6. Přidejte nastrouhanou mrkev a smažte další 1-2 minuty, dokud nezměkne.
7. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky nebo tenké proužky.
8. Smíchejte rozdrobené maso s osmaženou zeleninou, osolte a okořeňte podle chuti.
9. Vytvarujte koláč: těsto rozdělte na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3. Z větší části těsta odtrhněte malý kousek, který použijete na zdobení koláče.
10. Čtvercový plech o průměru 21 cm vyložte pečicím papírem.
11. Na pomoučené desce rozválejte větší kus těsta na čtvercový plát o rozměrech asi 24 x 24 cm. Přeneste ji na pánev tak, abyste pokryli dno a téměř úplně pokryli boky.
12. Náplň rovnoměrně rozetřete po horní části tácu. Aby byla šťavnatější, položte na povrch několik kousků másla.
13. Menší kousek těsta rozválejte na čtvercový plát široký asi 22 cm.
14. Položte ji na povrch koláče a přilepte její okraje k okrajům spodního těsta. Okraje koláče jsou zvlněné. Uprostřed udělejte malý otvor.
15. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.
16. Poté vyválíme kousek těsta, který jsme si odložili stranou, a vykrajujeme z něj různé tvary (které se nám líbí nebo které máme). Položte je na povrch koláče a potřete je rozšlehaným vejcem.
17. Koláč pečte 35-40 minut do zlata v troubě vyhřáté na 200 °C.
18. Vyjměte je z pánve a položte na gril. Nechte vychladnout.
19. Porcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na masový koláč se zeleninou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme: Jsou to jen obyčejné masové karbanátky se syrem, ale když změníte náplň, získáte pokaždé novou pochoutku!