Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit vynikající domácí makovou roládu. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 ml teplého mléka
- 1 špetka soli
- 2 lžičky cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 500 g hladké mouky
- 80 g másla
- 1 celé vejce + 2 žloutky
- 1,5 lžičky sušeného droždí
Na makovou náplň:
- 200 g máku
- 350 ml horké vody
- 5 lžic tekutého medu
- 100 g cukru
- 20-30 g měkkého másla
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžíce vody/mléka (na potření rolády před pečením)
- 3-4 polévkové lžíce cukrového sirupu (na potření rolády po upečení)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do pekárny nalijte teplé mléko. Přidejte špetku soli, cukr, vanilkový extrakt, prosátou mouku, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce a žloutky. Do mouky udělejte malý důlek a přidejte do něj sušené droždí.
2. Spusťte program hnětení stroje. Těsto jsme hnětli 15 minut.
Těsto můžete samozřejmě hníst i ručně.
3. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
4. Připravte náplň: Mák zalijte horkou vodou. Nechte ji 60 minut louhovat a načechrávat. Poté ji rozmělněte mixérem.
5. Přidejte tekutý med a cukr. Velmi dobře promíchejte.
6. Vytvarujte roládu: Na pomoučeném válu těsto rozválejte na obdélníkový plát silný asi 5 mm.
7. Povrch vymažte měkkým máslem.
8. Makovou náplň rovnoměrně rozetřete po povrchu těsta.
9. Rozválejte těsto do kompaktního válečku. Konce a “šev” dobře slepte.
10. Položte roládu na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ji 15 minut odpočívat.
11. Poté ji pomocí silikonového štětce potřete rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody nebo mléka.
12. Roládu pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
13. Vyjměte z trouby a ihned potřete povrch cukrovým sirupem pomocí silikonového štětce. Nechte zcela vychladnout.
14. Makovou roládu naporcujte a podávejte.