Mleté maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. A když nás klasické karbanátky omrzí, uděláme z mletého masa skvělé masové kuličky s brambory v rajčatové omáčce. Lze je podávat jako přílohu nebo jako samostatné jídlo. Skvěle se hodí k jakémukoli salátu.

Masové kuličky s brambory v rajčatové omáčce
Co budeme potřebovat:
Na masové kuličky:
- 350 g mletého masa
- 350 g brambor
- 1 cibule
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- 1/2 lžičky mletého černého pepře (nebo podle chuti)
- 1 čajová lžička sušených bylinek
- olej – na smažení
Na omáčku:
- 100 g fermentované smetany
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 75 ml vody
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Ostatní:
- čerstvá zelenina – k podávání
Jak budeme postupovat:
1. Připravte složení masa: Cibuli a brambory nastrouhejte na velkém struhadle. Vložte je do hluboké mísy.
2. Přidejte mleté maso, sůl, mletý černý pepř a sušené bylinky. Velmi dobře promíchejte.

3. Navlhčete si ruce vodou a ze směsi vytvarujte karbanátky.

4. Karbanátky smažte na malém množství rozpáleného oleje z obou stran, dokud nezhnědnou. Přeneste je na talíř.

5. Po usmažení všech karbanátků odstraňte zbylý olej z pánve pomocí papírových utěrek. Poté masové kuličky vraťte zpět na pánev.

6. Připravte omáčku: Do mísy dejte zakysanou smetanu, rajčatový protlak, sůl, mletý černý pepř podle chuti a vodu. Velmi dobře promíchejte.

7. Omáčku nalijte do pánve.

8. Masové kuličky vařte v omáčce 15 minut na mírném ohni, přikryté.

9. Odstavte z ohně a podle potřeby posypte nasekanou zeleninou.


Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Obložené placky z mletého masa – skvělá večeře pro celou rodinu.