Kynutý třešňový koláč – z dob, kdy nám ho s láskou pekli naše babičky

Dnes si ukážeme klasický koláč, který velmi dobře známe z dob, kdy nám s láskou pekli naše babičky různé bublaniny s ovocem či měkké kynuté koláče. A právě takovým je i tento kynutý třešňový koláč. Ukážeme si recept!

Kynutý třešňový koláč
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Kynutý třešňový koláč

Co budeme potřebovat:
  • 1 KL krystalového cukru
  • 40 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 KL soli
  • 2 ks vajec
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 700 g třešně
  • 1 hrst moučkový cukr na posypání

Jak budeme postupovat:

1. Začněte droždím. Namočte ho do mléka a přidejte lžičku cukru. Mouku smíchejte s cukrem, vejcem a olejem, později zapracujte kvásek a vymíchejte vláčné těsto. Pokud ho naberete do dlaně, mělo by pomalu přecházet mezi prsty. Hustotu můžete upravovat doplněním mouky nebo vody. Nezapomeňte ani na špetku soli. Když máte těsto hotové, nechte ho pod čistou utěrkou nakynout. Trvá to asi půl hodinu.

2. Troubu předehřejte na 180 °C.

3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené desce, přeneste na vymazaný a moukou vysypaný plech a nechte ještě 15 minut kynout.

4. Mezitím vypeckujte a omyjte višně . Ovoce rovnoměrně rozprostřete po povrchu těsta. Nakonec koláč posypte trochou cukru a upečte.

5. Pečte koláč asi 35 minut.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na kynutý třešňový koláč zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také vynikající čokoládovo-višňový štrúdl – ingredience, které k sobě jednoduše patří!