Vídeňský třešňový koláč. Velmi jednoduchý na přípravu, ale zároveň neuvěřitelně dobrý a chutný. Těsto je velmi jemné a nadýchané. Jednoduché a z cenově dostupných surovin, vyzkoušejte to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vídeňský třešňový koláč
Co budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 180 g měkkého másla
- 140 g cukru
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 350-400 g třešní (nebo jiného ovoce) bez pecek (mražené ovoce je třeba rozmrazit a zbavit tekutiny)
- hrst mandlových lupínků
Jak budeme postupovat:
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Je velmi důležité správně odvážit mouku, aby těsto mělo správnou konzistenci.
2. Několik minut míchejte máslo s cukrem, dokud není nadýchané.
3. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém dobře promíchejte, pak vanilkový extrakt (pokud používáte vanilkový cukr, smíchejte ho s máslem a cukrem).
4. Mouku přidávejte ve dvou fázích a míchejte, dokud těsto nebude hladké, ale dávejte pozor, abyste nemíchali příliš dlouho. Těsto by mělo být poměrně husté.
5. Formu (24-26 cm) vyložte pečicím papírem a vymažte máslem. Těsto přeneste do formy a navrch položte třešně. Můžete použít čerstvé nebo mražené třešně. Mražené předem rozmrazte a zbavte je tekutiny, aby koláč nebyl příliš mokrý.
6. Případně posypte mandlovými lupínky.
7. Formu vložte na 35-45 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Proveďte test párátkem.
8. Po vychladnutí koláč posypeme moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na vídeňský třešňový koláč i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také lahodný vídeňský jablečný závin s vláčným těstem, který si zamilujete.