Voňavé kynuté těsto je základem mnoha pochoutek – štrůdlů, vosích hnízd, vánoček, buchet atd. Je to malý zázrak, který není vůbec těžké připravit. Pojďme si ukázat jak na to:
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Základní recept na kynuté těsto
Co budeme potřebovat:
KVÁSEK:
- 1 KL krystalového cukru
- 40 g čerstvého droždí
- 100 ml vlažného mléka
TĚSTO:
- 500 g polohrubá mouka
- 3 PL krystalový cukr
- 1 KL sůl
- 2 ks žloutek
- 150 ml vlažné mléko
- 50 g máslo
Jak budeme postupovat:
- Všechny ingredience by měly mít stejnou (pokojovou) teplotu, tedy přibližně 21 °C. To znamená, že vejce, mléko, droždí a máslo připravte alespoň 2 hodiny předem.
- Z poloviny vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravte kvásek. Dobře je promíchejte a dejte na teplé místo asi na 15 minut kynout.
- Náš tip: Při použití čerstvého droždí vždy zkontrolujte jeho čerstvost. Odlomte kousek a vhoďte ho do nádoby s vlažnou vodou. Pokud plave a udrží se na hladině, je čerstvé.
- Mouku prosejeme do větší mísy a smícháme ji se zbývajícím cukrem a solí. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte žloutky, zbytek mléka, kvásek a rozpuštěné, ale již vlažné máslo. Těsto propracujte rukama, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu.
- Těsto v míse poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 60 až 120 minut nebo dokud těsto nevykyne alespoň na dvojnásobek svého objemu.
- Těsto znovu uhněťte na pomoučené desce, dobře ho propracujte, vyválejte, vykrájejte… v závislosti na připravovaném receptu. Vytvarované těsto nechte před pečením asi 20 minut kynout na pracovní ploše přikryté utěrkou. Hotovo!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na křupavou domácí pizzu: Pouze ze základních surovin!