Chikhirtma je skvělá kuřecí polévka se spoustou cibule a čerstvého koriandru. Obvykle se podává ráno po oslavách s velkým množstvím jídla. Pro správnou přípravu je třeba dodržovat určitá pravidla. Můžete se je naučit z tohoto článku!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Chikhirtma – gruzínská kuřecí polévka
Co budeme potřebovat:
- 1 kuře o hmotnosti 1,5kg
- 3 litry vody
- 300 g cibule (2 kusy)
- 3 vejce (1 vejce na 1 litr polévky)
- 3 lžíce mouky (1 lžíce na 1 litr polévky)
- 3 lžíce bílého vinného octa (jedna lžíce na litr polévky)
- 50 g másla
- 60 g čerstvého koriandru
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Kuře omyjte a vložte do vhodného hrnce. Zalijte vodou a přiveďte k bodu varu. Poté ho vyberte a velmi dobře omyjte pod tekoucí vodou.
2. Kuře vraťte zpět do hrnce a zalijte 3 litry vody. Přiveďte k bodu varu. Lžící nebo sběračkou odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu vody.
3. Do polévky přidejte očištěnou cibuli a čerstvé stonky koriandru (svázané kuchyňským provázkem). Přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 45 minut nebo dokud není maso hotové.
4. Z hrnce odeberte 1 litr polévky a dejte ji do samostatného hrnce. Nechte vychladnout.
5. Vyjměte kuře z polévky. Odstraňte kůži a vykostěte maso.
6. Z polévky odstraňte cibuli a stonky koriandru.
7. Druhou cibuli nakrájejte na kostičky. Na 50 g másla smažte 4-5 minut na mírném ohni.
8. Poté přidejte mouku k osmažené cibuli. Velmi dobře promíchejte.
9. Do pánve postupně přidejte 300 ml vychladlé polévky. Míchejte do hladka, aby nezůstaly žádné hrudky.
10. Vejce rozbijte do hluboké mísy. Šlehejte metličkou do hladka. Poté do nich za stálého míchání zředěně vlijte bílý vinný ocet a 700 ml vychladlé polévky.
11. Zbylou horkou polévku dejte do hrnce na mírný oheň. Za stálého míchání postupně přidávejte (tenkým pramínkem) cibulovou omáčku a rozšlehaná vejce. Poté přidejte maso zbavené kůže a kostí.
12. Polévku podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem. Přiveďte ji k bodu varu. Odstavte z ohně.
13. Do polévky přidejte nasekané listy koriandru. Míchejte.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na gruzínskou kuřecí polévku i Vašim přátelům! Doporučujeme: Krémová, sytá kuřecí polévka s oříškovou chutí divoké rýže a vůní hub a tymiánu.