Tento recept jsem našla v matčině starém zápisníku. Připomnělo mi to chuť mého dětství, a tak jsem se rozhodla, že tento dort upeču na víkend – ukázalo se, že je to hit. Vyzkoušejte tento recept piškotový dort s ovocem a chutným krémem.
Co budeme potřebovat:
podnos 24 x 24 cm
- 2 kostky másla (400 g) nebo margarín (500 g)
- 6 vajec
- 500 g mouky
- 1 sklenice cukru
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- 2 ploché lžíce kakaa
- 200 g třešní
- 1 sklenice borůvkového/višňového/černého rybízu džemu
Jak budeme postupovat:
1. Mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslem a žloutky dejte do mísy kuchyňského robotu a vypracujte hladké těsto (asi 5-7 minut).
2. Těsto rozdělte na 3 zhruba stejné díly, 2 z nich zabalte do fólie a dejte na nejméně 30-40 minut do mrazáku.
3. Do třetí části přidejte kakaový prášek a těsto znovu hněťte, dokud nevznikne hladká tmavá hmota. Poté těsto zabalte do fólie a dejte na 30-40 minut do mrazáku.
4. Tmavý koláč vyjměte z mrazáku a nastrouhejte ho na dno formy vyložené pečicím papírem (místo strouhání ho můžete také “natrhat”), navrch rozetřete vrstvu džemu;
5. Na džem nastrouhejte jednu část světlého pečiva z mrazáku.
6. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a po částech přidávejte cukr. Měla by vzniknout hladká a lesklá hmota.
7. Na světlé těsto položte třešně a poté je potřete bílkem.
8. Poslední část těsta nastrouháme a celé vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na přibližně 55-60 minut.