Krok za krokem vám představíme skvělý recept na vepřový plátek na smetaně s hráškem. Za recept děkujeme Martině. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Recept na vepřový plátek na smetaně s hráškem:
Co budeme potřebovat:
- 600 g vepřové pečeni
- sůl, koření (výrazná směs, použila jsem čarodějku)
- hladká mouka
- 1 cibule
- 1,5 lžíce sádla
- 125 ml smetany
- 150 g mraženého hrášku
Jak budeme postupovat:
1) Maso nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, osolíme, posypeme kořením a naklepeme. Na pánev si dáme rozehřát sádlo.
2) Plátky masa obalujeme po naklepání v hladké mouce, vkládáme na pánev a osmažíme z obou stran. Do zbylého výpeku dáme cibuli nakrájenou na kostičky a také osmahneme.
3) Poté maso a cibuli dáme do hrnce /použila jsem papiňák/, mírně podlijeme vroucí vodou nebo vývarem, ještě přisypeme koření, trochu soli a dusíme. V papiňáku jsem nechala “pískat” 25 minut, pak vypnula, nechala dojít.
4) Poté maso opatrně vyjmeme a do omáčky přidáme smetanu. Pokud je šťáva moc řídká, rozkvedláme nejdříve ve smetaně trochu hladké mouky. Nakonec přidáme hrášek (už rozmrzlý), ale ten už jen necháme přejít varem. Dochutíme.
5) Podáváme s houskovým knedlíkem. Já k tomu příště zvolím raději rýži i když doma neprotestovali a chutnalo jim s knedlíkem.