Zachovejte si chuť a vůni léta díky lahodné domácí rajčatové omáčce! Sezóna rajčat nám umožňuje vytvořit opravdu chutné zásoby leča, kečupu nebo jemných omáček k těstovinám či masu, a přestože je sezóna ještě poměrně daleko, posvítili jsme si na klasickou omáčku z rajčat, cibule a česneku, která je skvělá i mimo sezónu čerstvých, sluncem zalitých rajčat!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Klasická rajčatová omáčka s cibulí, česnekem a bazalkou
Co budeme potřebovat:
- 2 PL olivový olej
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česnek
- 8 ks střední rajče (nebo 2 plechovky loupaných rajčat)
- podle chuti sůl, mletý černý pepř, cukr
- 1 hrst čerstvá bazalka nebo oregano
Jak budeme postupovat:
- Nejprve oloupejte rajčata: každé z nich nařízněte křížem a vložte je asi na 2 minuty do vroucí vody.
- Pak jednoduše odstraňte slupku a nakrájejte rajčata na větší kostky a dejte je stranou do mísy.
- Na středním plameni rozehřejte olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte asi 3 minuty.
- Když cibule změkne, přidejte rajčata a vařte je na mírném ohni, dokud se nezačnou rozpadat – 15 až 20 minut.
- Před koncem vaření omáčku osolte a opepřete a v případě potřeby přidejte lžičku nebo dvě cukru, abyste vyrovnali kyselost rajčat.
- Omáčku odstavte z ohně a vmíchejte do ní nasekané lístky bazalky nebo oregana.
- Omáčku lze během rajčatové sezóny uvařit ve velkém a na zimní měsíce ji stáhnout do lahví nebo zmrazit.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na domácí rajčatovou omáčku i Vašim přátelům! Doporučujeme také Vynikající roládu z mletého masa, rajčatové omáčky a syrových špaget!