Klasická rajčatová omáčka, kterou musíte vyzkoušet!

Zachovejte si chuť a vůni léta díky lahodné domácí rajčatové omáčce! Sezóna rajčat nám umožňuje vytvořit opravdu chutné zásoby leča, kečupu nebo jemných omáček k těstovinám či masu, a přestože je sezóna ještě poměrně daleko, posvítili jsme si na klasickou omáčku z rajčat, cibule a česneku, která je skvělá i mimo sezónu čerstvých, sluncem zalitých rajčat!

klasická rajčatová omáčka, kterou musíte vyzkoušet!
Zdroj: marmiton.org
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Klasická rajčatová omáčka s cibulí, česnekem a bazalkou

Co budeme potřebovat:
  • 2 PL olivový olej
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 8 ks střední rajče (nebo 2 plechovky loupaných rajčat)
  • podle chuti sůl, mletý černý pepř, cukr
  • 1 hrst čerstvá bazalka nebo oregano


Jak budeme postupovat:

  • Nejprve oloupejte rajčata: každé z nich nařízněte křížem a vložte je asi na 2 minuty do vroucí vody.
  • Pak jednoduše odstraňte slupku a nakrájejte rajčata na větší kostky a dejte je stranou do mísy.
  • Na středním plameni rozehřejte olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte asi 3 minuty.
  • Když cibule změkne, přidejte rajčata a vařte je na mírném ohni, dokud se nezačnou rozpadat – 15 až 20 minut.
  • Před koncem vaření omáčku osolte a opepřete a v případě potřeby přidejte lžičku nebo dvě cukru, abyste vyrovnali kyselost rajčat.
  • Omáčku odstavte z ohně a vmíchejte do ní nasekané lístky bazalky nebo oregana.
  • Omáčku lze během rajčatové sezóny uvařit ve velkém a na zimní měsíce ji stáhnout do lahví nebo zmrazit.

Přejeme dobrou chuť!

klasická rajčatová omáčka, kterou musíte vyzkoušet!
Zdroj: marmiton.org

Sdílejte tento recept na domácí rajčatovou omáčku i Vašim přátelům! Doporučujeme také Vynikající roládu z mletého masa, rajčatové omáčky a syrových špaget!