Skvělá na léto, osvěžující a měkká – přesně taková je citronová roláda s tvarohovým krémem. Upekli jsme ji z nadýchaného těsta a naplnili šlehačkou s tvarohovou náplní, kterou jsme obohatili o citronovou příchuť.
Vyzkoušejte tento recept ještě dnes a schovejte si ho na léto, protože ho rozhodně nebudete dělat jen jednou!
Citronová roláda s tvarohovým krémem
Co budeme potřebovat:
na korpus:
- 5 ks vejce
- 100 g cukr krystal
- 1 ks velký citron (kůra)
- 80 g hladká mouka
- 2 PL jemný škrob
- máslo na namazání papíru
- moučkový cukr na poprášení
na sirup:
- 60 g cukr krystal
- 60 ml voda
- 1/2 ks citron (šťáva)
na náplň:
- 200 g měkký tvaroh
- 200 g mascarpone
- 200 ml smetana ke šlehání
- 60 g moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
- Korpus: Rozšlehejte celá vejce a postupně (po třetinách) přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná pěna.
- Do pěny vmíchejte polovinu citronové kůry, prosejte mouku a škrob a lehce vmíchejte.
- Nadýchané těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem vymazaným máslem.
- Piškot pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut.
- Upečený korpus opatrně vyklopte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem, opatrně odstraňte papír a spolu s utěrkou srolujte delší stranou do rolády, kterou nechte zabalenou zcela vychladnout.
- Sirup: V hrnci zahřejte vodu a cukr. Když se cukr rozpustí, odstavte sirup, nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte citronovou šťávu.
- Náplň: Tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a zbylou citronovou kůru vyšleháme. Přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání do hladka.
- Korpus rozválejte, pokapejte citronovým sirupem, potřete krémem, srolujte do rolády a dejte na 2 hodiny do chladničky.
- Citronovou roládu podávejte posypanou moučkovým cukrem a s plátky citronu.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept na citronovou roládu s tvarohovým krémem i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také recept na domácí ovocný nepečený dort s piškotovým korpusem a luxusním vanilkovým krémem!