Dnes jsme pro vás připravili recept na opravdu lahodnou pochoutku, kterou si určitě zamilujete – vláčný kakaový dort se smetanovým krémem a mascarpone!
Doporučujeme si recept rovnou vytisknout na později, protože je tak dobrý, že se k němu určitě budete vracet.
Kakaový dort se smetanovým krémem a mascarpone
Co budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 120 gramů cukru krupice
- 160 gramů polohrubé mouky
- 30 gramů kakaového prášku
- 50 ml slunečnicového oleje
- 50 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 ml smetany ke šlehání (na krém)
- 500 gramů mascarpone
- 120 až 150 gramů moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkové esence nebo cukru
- 80 gramů hořké čokolády
- 120 ml smetany ke šlehání (na polevu)
- 2 až 3 lžíce džemu
- 20 ml vody
- kokosové hobliny na ozdobu
Jak budeme postupovat:
- Nejprve začněte připravovat těsto. Oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Poté smíchejte žloutky s krupicovým cukrem, polohrubou moukou, kakaovým práškem, práškem do pečiva, slunečnicovým olejem a mlékem a vypracujte husté těsto. Nakonec metličkou vmíchejte bílek. Konzistence by měla být vzdušná.
- Hotové těsto nalijte do dortové formy o průměru asi 20 cm. Vložte na 30 minut do trouby při teplotě přibližně 170 °C. Mezitím připravte krém.
- Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a zřeďte ji smetanou ke šlehání. Homogenní směs dejte stranou.
- Když je koláč upečený, vyndejte ho z trouby a nakrájejte na tři nebo čtyři plátky.
- Těsto pokapejte sirupem z meruňkového džemu a trochou vody.
- Poté piškot potřete chlazeným smetanovým krémem a pláty navrstvěte na sebe.
- Okraje dortu potřete zbylým krémem a mascarpone a obložte je kokosem.
- Nakonec moučník pokapejte čokoládovou polevou a dejte ztuhnout do chladničky.
Přejeme dobrou chuť!
VIDEO RECEPT:
Pokud Vás tento recept na kakaový dort se smetanovým krémem a mascarpone zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také recept na lahodné kokosové „Raffaelo“ kuličky, po kterých se u vás doma jen zapráší!