Hledáte skvělý recept na vánoční zákusek? Určitě vyzkoušejte tento dnešní. Ukážeme si totiž krok za krokem recept na výborný vánoční zákusek, který zmizí z plechu během několik minut. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Recept na výborný vánoční zákusek:
Co budeme potřebovat:
Na těsto budeme potřebovat:
- hladká mouka – 550 g
- máslo – 200 g
- cukr – 165 g
- vejce – 2 ks
- mléko – 3 lžíce
- amoniak-hydrogenuhličitan – 1 sáček
- sůl – 1 špetka
Na krém budeme potřebovat:
- mléko – 1 l
- máslo – 200 g
- kukuřičný škrob – 90 g
- cukr – 10 lžic
- moučkový cukr – 3 lžíce
- žloutky – 3 ks
- citrónová šťáva
Na polevu budeme potřebovat:
- bílá čokoláda – 100 g
- mléčná čokoláda – 1 tabulka
- smetana na šlehání – 4 lžíce
Jak budeme postupovat:
- Připravíme si těsto na korpusy. V míse si vyšleháme do pěny měkké máslo spolu s krupicovým cukrem, špetkou soli a vejci. Potom přilijeme mléko, vsypeme prosetou hladkou mouku, amoniak-hydrogenuhličitan a vypracujeme ze všech surovin hladké a nelepivé těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat asi dvacet minut při pokojové teplotě.
- Odpočinuté těsto pak rozdělíme na čtyři stejně velké kousky a ty rozválíme postupně v pláty na pomoučeném vále.
- Vyválená těsta ořízneme nožem do obdélníků a uložíme je postupně na velký plech s pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut při teplotě 180°C.
- Než se korpusy upečou, pustíme se do přípravy krémové náplně. V hrnci si vyšleháme vaječné žloutky spolu s kukuřičným škrobem a krupicovým cukrem.
- Následně do směsi přelijeme mléko, promícháme a dáme na mírnější plamen převařit do zhoustnutí. Krém pravidelně mícháme vařečkou nebo metličkou. Hotový pudink odstavíme z plotny, a ještě horký propojíme s kousky másla, moučkovým cukrem a citrónovou šťávou.
- Necháme úplně vychladnout.
- Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a promícháme ji se smetanou ke šlehání. V jiné misce si pak roztavíme také čokoládu mléčnou.
- První korpus pomažte třetinou krémové náplně, přiklopíme druhým plátem, opět namažeme krém, totéž se třetím a dezert zakončíme čtvrtým plátem. A na závěr pomažeme koláč bílou polevou a dozdobíme ji pomocí mléčné čokolády a špejle.
- Když budete mít koláč zkompletován, odložíme jej do lednice chladit a tuhnout alespoň na 24 hodin.
Vyzkoušejte také skvělý recept na jednoduchý recept na jablečný koláč, který má úžasnou chuť