V dnešním příspěvku jsme si pro Vás připravili recept na domácí vánočku, které chutná opravdu skvěle. Ať už si kávu budete vychutnávat sami s rodinou nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě této vánočky ocení všichni. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí.
Recept na domácí vánočku:
Co budeme potřebovat:
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 kostky droždí
- 265 g cukru krystal
- 250 g másla
- 6 vajec
- sůl
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 vanilkové cukry
- nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
- balení celých i plátků mandlí
- balení rozinek
- rum
Z těch surovin vytvoříte 2 vánočky
Jak budeme postupovat:
1) Do rumu naložíme balíček celých mandlí a balíček rozinek. Ideálně den předem.
2) Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme) na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo přendáme do mísy. Rozklepneme šest vajec a do mísy vhodíme žloutek, bílek uschováme v misce. Do mísy ke žloutkům a máslu vsypeme zbytek cukru a vařečkou vše promícháme.
3) Po promíchání vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy. Opět promícháme.
4) Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky.
5) Pomoučíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme jeho kraje směrem ke středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili.
6) Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly. Těsto vrátíme do mísy, posypeme malým množstvím mouky, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimum jsou dvě hodiny. (klidně 24 hodin).
7) Během té doby se na něj stačí třikrát podívat a trochu zpracovat.
8) Vykynuté těsto vrátíme na pomoučený vál a posypeme zbytkem mouky. Promícháme. Těsto rozdělíme na dvě půlky. Jednu rozdělíme na tři díly a z každého vytvarujeme silný pramen, ty potom smotáme do copu. Ten poté přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělíme na třetiny a z ²⁄³ opět vytvarujeme tři prameny a spleteme.
9) Z copu vytvoříme druhé patro. Ze zbytku vytvoříme prameny dva a posadíme na předcházející patra. Do bílků vsypeme pět lžiček cukru a promícháme.
10) Směsí potom vánočku rukou potíráme. Vánočku hustě posypeme plátky mandlí, vložíme do horkovzdušné trouby na 150 stupňů a pečeme asi 45 minut. (já pekla 10 minut na 190 stupňů a cca 25 minut na 180 stupňů.)
Tento recept na domácí vánočku musíte vyzkoušet.
Prohlédněte si také recept na – Griliášové řezy – recept na vánoční cukroví